Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

НИМ подпомага възстановяването на храма "Св.Николай" в Албания

08 ноември 2016, 12:33 часа • 2696 прочитания

Село Стеблево е в Източна Албания, в населената с българи известната област Голо Бърдо. Част от тях са християни. Имали са църква „Св.Николай”, построена преди 300 години и разрушена по време на комунистическото управление на Енвер Ходжа.

Преди известно време ръководителят на една от големите организации на албанските българи г-н Хаджи Пируши създава инициативен комитет за възстановяване на храма. С малко средства и помощ от Дирекция „Вероизповедания” към Министерския съвет на Република България и Националния исторически музей, както и с доброволни дарения на местните българи с пари и материали, църквата „Св.Николай” е възстановена. За съжаление парите са стигнали дотук. За да бъде осветен храмът и да функционира пълноценно, трябва да се изработи иконостас, икони, да се закупи църковна утвар и богослужебни книги. Националният исторически музей се е нагърбил с тази задача.

„Досега сме реставрирали или построили наново 34 църкви”, заяви директорът на НИМ Божидар Димитров. НИМ разчита и на помощ от родолюбиви граждани.

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес