Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Ние сме във война": Национален протест срещу жертвите по пътищата (СНИМКИ)

21 май 2023, 14:27 часа • 1623 прочитания

Шествия се провеждат в десет града на страната срещу войната по пътищата и в памет на загиналите – София, Варна, Бургас, Търговище, Шумен, Казанлък и много други.

В София протестиращите поискаха спешна законодателна промяна. Националният протест в памет на загиналите по пътищата в столицата се провежда на бул. "Сливница", където загинаха Явор и Ани.

"Нуждата от реална и спешна законодателна промяна най- вече ме накара да се включа в протеста", заяви за БГНЕС Цвета Болешкова, живущ в непосредствена близост до бул. "Сливница".

"Казвам спешна, защото наистина ние се намираме в една извънредна ситуация, ние сме в постоянна ситуация на война. Специално на този булевард случаите през годините са много, нищо не е правено и тъжния случай е налице", каза още Болешкова.

ОЩЕ: Една жертва и 5-ма в болница, след като 19-годишен се удари челно в друг автомобил

Владимир Тодоров от Българска асоциация на пострадалите при катастрофи заяви, че е от спешен порядък нужно общините да имат право да поставят камери, в тези прави участъци да може да се направят физически прегради, за да не се развива такава скорост, както и законови промени, които да позволяват конфискацията на автомобилите на пияни и дрогирани шофьори.

“Трябва и бърза комуникация между МВР и нарушителите през емейли, а не чрез хартиени повиквателни, нужен е и нов закон за движение по пътищата”, каза Владимир Тодоров, след което припомни, че това е национален протест, който се случва в 15 града и цели да покаже на политиците, че за хората ситуацията е нетърпима.

Протестиращите блокираха за половин час пътя от Бургас за Созопол, за да поставят цветя на мястото, където намериха смъртта си кметицата на с. Присад Ванча Байлова и Тодор Тодоров от с. Росен.

Гергана Тасева, дъщеря на Ванча Байлова заяви, че с майката на Тошко-Мария Тодорова са решили да организират този протест, защото три години и четири месеца след смъртта на техните близки, човекът, който е виновен за смъртта им е на свобода.

„Три години и всички забравят! Но ние не сме забравили. За нас мъката продължава. Делото се отлага три пъти. В държавата няма правила в момента!“, заяви Гергана Тасева.

До инцидентът се е стигна, след като два леки автомобила и един микробус катастрофират на изхода на Бургас за Созопол в района на бившето КПП. Водачите на колите са излизат, за да огледат щетите, когато автобус с турска регистрация ги е блъска. Те почиват на място.

„Искаме промяна на законите, без условни присъди“, заявиха протестиращите.

Стара Загора и Казанлък също се включиха в Националния протест на близки на загинали на пътя. Протестът е организиран от инициативен комитет към Българска асоциация на пострадали при катастрофи.

Близки на загинали в катастрофи призовават отговорните институции да предприемат всички възможни действия и мероприятия за предотвратяване на пътните инциденти отнемащи човешки живот, като подобрят пътната инфраструктура.

Апелират и за законови промени и облекчаване на съдебния процес, с цел по-бързо правосъдие и обезщетяване на пострадалите.

В Стара Загора протестът премина в памет на Мария Караиванова – Мими, която завинаги остана на 17 след като загина през август 2021 при тежка катастрофа край екопътека „Бяла река“ край Калофер.

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес