Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

На 15 юли започва Международният балетен конкурс във Варна

09 юли 2012, 14:24 часа • 11599 прочитания

25-ият юбилеен Международен балетен конкурс във Варна започва на 15 юли 2012 г., съобщават организаторите.

Събитието ще премине под почетния патронаж на UNESCO. Организатор е Фондация "Международен балетен конкурс - Варна", а съорганизатори - Министерството на културата, Община Варна и Постоянният танцов комитет на ITI и CID към UNESCO, предаде БГНЕС.

По традиция най-младите участници ще запалят огъня на Балетната олимпиада на 15 юли в Летния театър на морския град. Празникът на младостта и красотата ще продължи до 30 юли и ще завърши с гала концерт "Среща на поколенията". В него на една сцена своето изкуство ще покажат най-новите носители на награди и победители в минали издания на конкурса.

Балетният конкурс се завръща в програмата на Българската национална телевизия за радост на почитателите, които не могат да дойдат до Варна. БНТ2 ще направи пет преки включвания от най-вълнуващите моменти от световното събитие. Балетната олимпиада ще стигне и до поклонниците на танца от цял свят с излъчванията по сателитния канал BNT World – БНТ Свят.

Първият тур от програмата на балетния конкурс ще продължи от 15 до 19 юли. В него 66 състезатели от 20 страни ще покажат образци на класическата хореография. Вторият тур ще бъде от 21 до 24 юли. Кандидатите от старша и младша възраст ще играят класика и съвременни произведения. Третият, финален тур за разпределяне на призовете, ще е на 26 и 27 юли отново с класика и съвременна хореография.

Наградите ще бъдат обявени на 29 юли от 20.30 ч. с концерт на победителите. На 30 юли от 21 ч. е гала концертът "Среща на поколенията". Всички прояви са в емблематичния Летен театър на Варна, превърнал се в запазен знак на Балетната олимпиада. Вицепрезидентът Маргарита Попова е патрон на Международния балетен конкурс – Варна.

Редактор: Калина Здравкова

 

Валентин Стоев
Валентин Стоев Отговорен редактор
Новините днес