Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Музикаутор отпуска 240 000 лева на български автори

28 септември 2017, 12:28 часа • 691 прочитания

От Сесия 2017 на Културния фонд на Музикаутор се очаква да бъдат отпуснати около 240 000 лв. на български автори в подкрепа на музикалното творчество в зависимост от класиралите се индивидуални проекти.

Към този момент приключи проверката на техническите условия, на които следва да отговарят кандидатстващите проекти. Със свое решение Управителният съвет избра 9-членна комисия, която следва да разгледа всеки проект по същество, като ще съблюдава за:

неговото съответствие с целите на фонда;

къде и по какъв начин ще се разпространява/т произведението/ията;

как произведението/ията ще добие/ят популярност;

с какво проектът ще благоприятства развитието на българското културно наследство и творчество в дългосрочен план.

Комисията предстои да класира 122 проекта и е в състав:

Антон Иванов – Чембъра

Васил Гюров

Георги Андреев

Пейо Пеев

Петър Дундаков

Петър Цанков

Стефан Драгостинов

Филип Александров

„Орфей Дика Мюзик Пъблишинг” ЕООД

Целта на Културния фонд на Музикаутор е да насърчава българските творци в създаването на музика. Подкрепата, отпускана от Културния фонд за музикални проекти, остава без аналог в България, като за сравнение през 2016 г. Национален фонд „Култура“ е отпуснал малко над 370 000 лв. за проекти във всички сфери на изкуството.

Съхраняването на българския език и насърчаването на творците е политика, която трябва да бъде припозната от държавата. Творческите и културни индустрии имат потенциал не само в Европа, но и в България. Надяваме се Министерство на културата скоро да „разблокира“ 14-те основания, предвидени в закона, за генериране на средства в Национален фонд „Култура“ и той също да се превърне във фактор за развитие.

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес