Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Минус 7 млрд. лв. ни струва управлението на Борисов, сметна Станишев

13 февруари 2013, 12:17 часа • 10810 прочитания

Голямата новина е, че управлението на Бойко Борисов струва на нас, данъкоплатците, минус 7 млрд. лв. - заради новите дългове и "изяждането" на фискалния резерв.

Това заяви днес на брифинг в НС лидерът на КБ Сергей Станишев, предаде репортер на БГНЕС. Последните седмици със скандали често засенчват реалните ни проблеми, каза той. Днес темата ни е за текущото състояние на фискалния резерв и консолидирания държавен дълг. Борисов често се оплакваше за опоскания бюджет, но ние оставихме над 8 млрд. лв. фискален резерв, припомни Станишев.

Но това правителство го харчеше за попълване на дупките от контрабандата и сивата икономика. Голямата част от фискалния резерв бе похарчен още през първите 2 г. от мандата на това правителство, отбеляза Станишев. Реалното състояние на фискалния резерв към днешна дата е тревожно, да не кажа отчайващо - под законния минимум от 4 млрд.лв. Или – към 3 млрд. 900 млн. лв. При управлението на ГЕРБ дълговете нарастват с около 5 млрд. лв., като допълним "изядения" фискален резерв, от който нито един българин не видя полза за себе си, сметката е, че към момента управлението на Борисов ни струва 7 млрд.лв. на минус, като се съберат новият дълг и опосканият фискален резерв, повтори той.

Всъщност, държавата няма никакви резерви, защото в остатъка са включени Сребърният фонд, парите за извеждане от експлоатация на спрените блокове на АЕЦ"Козлодуй" и евросредствата, които са динамична величина, допълни той. Енигма са публичните разходи, ще видим какво ще заварим, отговори Станишев на въпрос на медия дали следващото правителство трябва да започне мандата си с актуализация на бюджета за тази година.

"Днес фискалният резерв е към 3 млрд. 500 млн.лв. Предполагаме, че заради постъпленията от ДДС в средата на месеца той ще отиде към 4 млрд. лв., но правителството е отклонило пари от Сребърния фонд за финансиране на текущи нужди", отчете и депутатът Пламен Орешарски. Моите очаквания не са оптимистични за приключване на мандата на това правителство, а и на годината, каза той. Правителството вече е в период на дефицит на текущи средства за оперативни разходи, заяви депутатът от КБ Димчо Михалевски. Това е истинският резултат от бюджетните дефицити в последните 4 г. – такова наследство ще бъде тежка стартова позиция за следващото управление, е неговото мнение.

Няма как да се крие състоянието на фискалния резерв, истинският механизъм за гарантирането му е да има работеща икономика, а такава няма, правителството на Борисов я срина, във всеки един сектор, подчерта Станишев. НАП не могат да достигнат нивата на събираемост от 2008 г. и това се дължи на погрешна икономическа политика и покровителстване на контрабандата и сивата икономика, коментира той. Голямата криза, всъщност, започна с мандата на правителството на Борисов и на Дянков, припомни червеният лидер. В тези условия те "пускат кранчето" само на техните фирми и монополи - това е голямо престъпление пред страната, добави той.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес