Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Министерството на културата: Няма преобразуване на културни институти

18 април 2016, 18:50 часа • 413 прочитания

Няма текст за преобразуване на културни институти в постановление 31 на Министерския съвет, няма и заплашени от фалит културни институти. Това съобщи Министерството на културата във връзка с поредни протести по темата.

Постановление 31 урежда утвърждаване на единните разходни стандарти в сценичните изкуства, покриването на дефицит от 3 милиона лева, натрупан от осем културни института, както и изискването те да представят планове за финансово стабилизиране. Това вече е направено и осемте сценични културни института работят добре.

Нито един държавен културен институт не е заплашен от фалит, казват от ведомството на Рашидов. Министерството на културата прави всичко възможно всичките 51 държавни сценични културни института да имат условия да работят добре. От МК напомнят, че през 2014 година Вежди Рашидов поискал 10% от онлайн залаганията в хазарта да отиват в Национален фонд "Култура".

Министерството на културата има готовност още тази седмица да състави работна група, която да подготви промени в Закона за меценатството, както настоява Гражданската инициатива "Българска култура".

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес