Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Международен проект ще обезопасява рискови за птиците електропроводи по поречието на река Дунав

12 ноември 2020, 09:52 часа • 2831 прочитания

С оглед на настоящите климатични и екологични кризи, необходимостта от защита на застрашените диви животни на нашата планета става по-важна от всякога. Една от най-значимите заплахи за дивите птици е смъртността  от токов удар при кацане върху опасни електрически стълбове и сблъсък с проводниците на надземните електропроводи. Противодействието на тази заплаха е цел на проекта LIFE „Danube Free Sky“, представляващ уникален пример за широко транснационално сътрудничество по поречието на река Дунав, която е един от най-важните миграционни коридори, спирка и място за зимуване за много видове птици в Европа. Партньори в проекта са 15 организации от седем държави. Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) и „ЧЕЗ Разпределение България“ АД са партньорите в проекта за страната ни.

Проектът официално стартира на 1 септември с финансовата подкрепа на програма LIFE на Европейския съюз. По време на 5-годишното му изпълнение партньорите по проекта ще работят за прилагането на най-ефикасните решения за смекчаването на основни за птиците заплахи. Поставените цели са свързани с изолирането на повече от 3200 от най-опасните  за птиците електрически стълбове, за да се предотврати смъртността от токов удар, както и с маркиране с дивертори на повече от 245 км от най-рисковите въздушни проводници, за да са по-видими те за птиците в полет.

Повече от 380 вида птици, много от които са световно застрашени, стават жертва на опасните електропроводи. В районите на проекта са разположени около 2074 км надземни електропроводи от осем смъртоносни за птиците типа. Чрез инсталиране на дивертори и поставянето на изолации в 23 специално защитени зони от Натура 2000 и 8 Орнитологично важни места (ОВМ), проектът всяка година ще предотвратява смъртта на около 2000 индивида от 12 целеви вида птици, които гнездят или зимуват там.

Дейностите на проекта в България предвиждат БДЗП да осъществи полево проучване на най-смъртоносните за птиците надземни електропроводи – средно напрежение (20 kV) по поречието на р. Дунав и в 10 защитени зони от Натура 2000 в Северозападна България. БДЗП ще посочи най-опасните 160 км от тези електропроводи, които след това ще бъдат обезопасени от „ЧЕЗ Разпределение България“ АД, прилагайки най-добрите и съвременни методи. Общо за страната ни в рамките на проекта ще бъдат обезопасени 1200 опасни за птиците електрически стълба и ще бъдат монтирани дивертори на 15 км въздушни проводници.

LIFE проектът „Danube Free Sky“в България ще допълни работата по вече текущия съвместен LIFE проект на ЧЕЗ и БДЗП „Живот за птиците“, по който до момента са обезопасени 459 стълба и са монтирани 138 дивертора в Западна България.

Повече за партньорите на проекта може да научите от краткото видео тук.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес