Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лозарите излизат на национален протест пред Министерството на земеделието

23 март 2022, 14:54 часа • 1887 прочитания

На 24 март (четвъртък) от 12:00 часа представители от цялата страна на „Национално сдружение на българските лозари“ ще излязат на протест пред Министерство на земеделието. Причините - лозарите настояват управляващите да обърнат внимание на лозарския сектор у нас, който през последните години преживява един от най-тежките си периоди.

"За разлика от други сектори ние не получаваме подпомагане нито за торове, нито за препарати за растителна защита. След редица срещи между представители на нашето сдружение и лица от Министерство на земеделието ни бе обещано финансова помощ през 2022 г. в размер на 30 млн. лв. за винени лозя и 2.5 млн. лв. за десертни лозя, което обещание не бе спазено", обявиха от сдружението и припомниха, че България е последна в ЕС по субсидиране на лозарството с 13.50 евро/декар годишно. В останалите страни в ЕС субсидиите достигат 200-300 евро/декар годишно. Това поставя българските лозари в крайно неконкурентно положение, имайки предвид един от основните принципи на ЕС за свободно движение на стоки и услуги.

В края на февруари тази година от бранша организираха друг протест, с който настояха за субсидиране на българските лозари с 300лв./дка за реално отгледано лозе; смяна на изпълнителния директор на Изпълнителна агенция на лозата и виното, Красимир Коев, и провеждане на прозрачен конкурс при избора на нов изпълнителен директор.

Ивелин Стоянов
Ивелин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес