Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ловешки площад ще носи името на поп Кръстьо

30 септември 2021, 16:56 часа • 2706 прочитания

Общинският съвет в Ловеч реши площадът пред художествената галерия в стария квартал „Вароша“, където Васил Левски създава първия революционен комитет, да носи името на свещеноиконом Кръстьо Никифоров, познат като поп Кръстьо.

Това съобщи БНР.

След три неуспешни опита за последните 18 години предложението площадът пред галерията да носи името на поп Кръстьо беше прието от ловешкия общински съвет, въпреки разнопосочните мнения на историците дали поп Кръстьо е предал Левски или не.

Преди гласуването Радослав Хитов предложи: „Дошло е време ловчанлии да знаем поп Кръстьо предател ли е или не. За това моето предложение е в много обозрим срок да се изиска становище от Българската академия на науките и да кажат. И да вземем решение, което аз смятам, че поп Кръстьо заслужава“.

Минчо Казанджиев допълни: „С каквото и становище да излезе БАН, най-вероятно пак ще има оспорване от различните историци. Аз съм съгласен, че поп Кръстьо трябва да получи своето заслужено място. Ние като ловчанлии трябва да дадем своя дял и своя принос. Трябва да защитим нашите позиции“.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес