Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Личните карти ще станат и електронни до края на годината

09 март 2022, 16:23 часа • 9611 прочитания

До края на 2022 година трябва да бъде пуснато мобилно приложение за електронна идентификация, т.е. личните карти да се представят и в електронен вид. Това реши днес Министерския съвет, а със своето решение правителството възложи на министъра на електронното управление да изгради технологична възможност за това.

От министър Божидар Божанов ще се очаква да предложи и необходимите в тази връзка промени в законодателство, обяви по-рано на брифинг говорителят на кабинета Лена Бориславова.

Целта на приетия акт е да се предостави допълнителна възможност за отдалечено идентифициране на потребителите на електронни административни услуги още през настоящата календарна година:

"Приложението е алтернативен вариант гражданите да се идентифицират по електронен път пред администрацията, докато продължава да се бави издаването на електронни лични карти", разясни Бориславова.

По този начин се решава дългогодишният проблем с липсата на широко разпространено, достъпно, сигурно, лесно за използване и безплатно средство за електронна идентификация, разположено удобно в мобилно устройство, пише още в правителственото решение.

И още: Подготвят нови лични карти с чип

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес