Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Крумовград - рецептата да се завърнеш в бащината къща

08 февруари 2023, 09:42 часа • 11305 прочитания

От народната мъдрост знаем, че камъкът тежи най-силно на мястото си и че дървото не може без своите корени. А от нашият най-нежен поет - че няма по-хубаво чувство от това да се завърнеш в бащината къща.

Ако сте родени в малък град или село има голяма вероятност завръщането там да не е свързано с оптимизъм. Но тук ще разкажем една история, която свидетелства, че в обратният път към родния край е възможен. Може да се увенчае с успех и с онова чувство, което търсим през целия си живот: за правилно решение, което трябва да вземем.

Преди около десет години Александър Чилингиров заминава от Крумовград към Лондон, за да търси там по-добра реализация. В началото изпитва трудности с английския, после го усвоява добре и сам говори на брифинг, свързана с метрото в британската столица, където работи. След работата си в метрото създава своя компания, която предлага различни технологични решения. Бизнесът върви, животът също, но… някак нещо липсва.

Александър прочита статия за упадъка на земеделието в България. И решава, че иска да изпита както уменията си, така и късмета, за да развива собствен бизнес, свързан със земеделието у нас. "През 2019-та реших да се завърна в България с новото си начинание. Две години по-късно бях на 100 % сигурен какво искам и как да го направя. Кандидатствах с проект към фонда на "Дънди Прешъс Металс" за подпомагане на микро и малък бизнес и бях одобрен", разказва Александър. 

Александър получава помощ от фонда на компанията, за да развие собствения си бизнес

 

Фондът за финансиране на микро и малък бизнес в Крумовград е част от програмата на "Дънди Прешъс Металс" за устойчиво развитие на регионите, в които компанията оперира. Така фондът дава шанс на местните да се развиват пълноценно и да реализират идеите си на своя почва. Благодарение на средствата Александър успява да стартира своя уникален бизнес за за отглеждане на зеленчуци в оранжерия, използвайки т.нар. "хидропоника".

"Хидропониката е технология, при която разтваряме в тръбите с вода само хранителни вещества, без инертни материали - така захранваме продукцията си. Чрез хидропониката растенията имат постоянен и лесен достъп до хранителни вещества и така растат по-буйно. А като ги отглеждаме в оранжерия може да контролираме микро климата, което повишава значително както количеството, така и качеството", споделя Александър. За него фондът на Дънди се оказва златна възможност да приложи на практика знанията си и да има лукса да го направи в мястото, на което иска да живее.

Развитието на неговия потенциал не е изолиран случай. То е част от контекста на развитието на потенциала на целия регион. 

През миналата година в Крумовград отвори врати първият музей от много години насам - Музея на златото. Експозицията показва развитието на рударството в региона през вековете. Тя е модерна, интерактивна и разказва историята на Ада Тепе, като най-старият златен рудник в Европа.

Музеят на златото в Крумовград отвори врати миналата година

 

Крумовград е градът за пример, където местните могат да останат и да получат добра работа

 

Безценно е и културното наследство на региона по отношение на фолклора. В последните години се сформират все повече групи от хора, които имат за цел неговото опазване. Те имат съществена роля в развитието на Крумовград днес, защото са спойката между добрата среда и добрия дух. И точно както тук бизнес, природа и история могат да съществуват в хармония, така и българската и турската фолклорна група съжителстват в хармония.

Не само Александър, а и друг млад мъж - Тунджай Мустафа, е получил възможност да се развива в града. Роден и израснал в Курмовград, той завърша там средното си образование, а после - Минно-геоложкия университет в София. След време започва стаж в "Дънди Прешъс Металс" - началото на един път, който завършва с работа на старши инженер в техническите служби на компанията - позицията му днес. "Хората, които искат да започнат работа в "Дънди" трябва да са упорити, да не се отказват и да се възползват от всяка възможност под формата на стажовете. Това е интересна, динамична работа, постоянно си в движение и трябва да се справяш с нови и нови предизвикателства", разказва Тунджай. 

Тунджай израства от стажант до старши директор в "Дънди Прешъс Металс"

 

A Александър допълва:  

"Доста по-жизнен е градът днес, в сравнение с времената преди "Дънди Прешъс Металс" да дойдат тук. Всеки мечтае рано или късно да се върне в родния си град и самият аз бих помогнал той да се развива в положителна насока. Крумовград сега изглежда по-различно, модернизиран е, виждам санирани блокове, хубави къщи, красиви паркове. Инфраструктурата е чудесна, улиците, тротоарите, въобще всичко наоколо. И фондът на "Дънди" и тяхната помощ е огромен фактор за този прогрес. А лично за мен - ако бях започнал изцяло с мои средства бизнеса ми с оранжериите, щеше да ми отнеме много повече години, за да стигна до мащабите, които бих постигнал сега. "

Както се казва, у дома и камъните помагат. В Крумовград това е и преносно, и буквално вярно. Иска ни се да можем да споделим повече такива истории от цялата страна. Истории на синергия между бизнес и гражданско общество, на възможности да реализираш потенциала си в близост до най-близките ти, на сбъднатите детски мечти.

Синергията между бизнес и гражданско общество е необходимото условие за развитие на малките градове

Със сигурност да имаш злато под краката си помага. Но това, което помага най-много, е да правиш нещата с мисъл за бъдещето и с уважение към средата и хората. Именно затова и положителната история на Крумовград може да бъде не само единичен пример, а модел за всички малки общности.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес