Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Колко ще печелят ЧСИ-тата от събиране на глоби към КАТ - зависи

12 декември 2017, 09:18 часа • 2292 прочитания

Колко ще вземат частните съдебни изпълнители (ЧСИ), ако започнат да събират несъбрани глоби от КАТ? Оказа се, че за различните случаи е различно – по думите на председателя на Камарата на ЧСИ Георги Дичев.

Според Дичев, за най-малките нарушения таванът на таксата бил 138 лева т.е. най-много. Освен това, държавата нямало да плаща нищо за работата на ЧСИ, а ще плаща само длъжника.

Справка на Actualno.com показа, че всъщност таксите, които се плащат на ЧСИ, са на практика цели 6 вида – обикновени, пропорционални, допълнителни, авансови, субсидирани и допълнителни разноски. В раздел "обикновени такси" образуването на изпълнително дело струва 20 лева. Пълна картина на различните видове такси можете да намерите ТУК (третият документ отгоре-надолу)!

Пред Нова телевизия Дичев уточни, че ще става въпрос за най-тежките случаи – на хора, които не плащат с години. Той добави, че за да се намеси ЧСИ, неплатилият глобите трябва да бъде уведомен т.е. не можело да има запор на сметки, без длъжникът да е лично уведомен, че трябва да плати.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес