Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кметът на Горна Оряховица гневен заради новия управител на „ВиК Йовковци“

13 януари 2022, 16:20 часа • 21393 прочитания

Гневен пост срещу новоизбрания управител на „ВиК Йовковци“ ООД – Велико Търново, публикува кметът на Горна Оряховица Добромир Добрев.

Община Горна Оряховица е втора по брой притежавани дялове (124 280 лв.) в капитала на дружеството след държавата (316 900 лв.).

„В качеството си на кмет на Община Горна Оряховица- съдружник, притежаващ най – много дялове във „ВиК Йовковци“ ООД гр. Велико Търново след държавата, изказах възраженията си към МРРБ срещу избора на г-н Атанас Стоев за управител на дружеството. Притесненията ми идват от факта, че съдружниците - общини не сме запознати с мотивите за назначаването му, както и с концепцията за развитие на дружеството. Проблемите във водоснабдителната мрежа в областта са едни от най-тежките и наболели през последните години“, пише Добрев.

Според него, въпреки опита на Стоев като управител на „ВиК“ в Хасково, Стоев не е постигнал добри резултати в ръководеното от него преди години водоснабдително дружество.

„Още петима мои колеги - кметове на общини от областта, се обявиха против въпросното назначение. Очакваме МРРБ да преразгледа решението си. Категорични сме, че в област Велико Търново има достатъчно подготвени специалисти, които могат да поемат управлението на дружеството“, допълва градоначалникът.

Припомняме, че МРРБ обяви конкурс за управител на „Водоснабдяване и канализация Йовковци“ в началото на октомври месец миналата година. Кандидатствали са 11 души. Трима от тях не са били допуснати заради несъответствие на представените документи с изискващите се минимални специфични изисквания за професионален опит.

Избраният на конкурса Атанас Стоев е бил управител на ВиК – Хасково от 2006 до 2015 година с 4 години прекъсване по средата. Справка в Търговския регистър към днешна дата сочи, че името на Стоев не е подадено за вписване като нов управител.

„Изслушването на 10-те явили се в процедурата за управител на „ВиК Йовковци“ мина още на 2 декември, но явно никой от четиримата представители на местното ВиК, които се явиха, не са се понравили на комисията. Така начело на дружеството, което всекидневно е на прицел на гражданите на старата столица, застава един напълно непознат за региона ни.

Атанас Стоев обаче е с голям опит както във ВиК сектора, така и в политиката. В годините 2006 – 2010 и 2013 – 2015 е бил управител на „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД – Хасково. Скоро след демократичните промени той е и кмет на Харманли, в периода 1995 – 1999 г. През 2004 г. е избран за изпълнителен директор на „ЗММ Любимец“ АД като представител на „Булвеста холдинг“.

В мандата 2015 – 2019 г. е общински съветник в Харманли, представящ коалиция „Алтернатива Днес“ в Общинския съвет. През миналата година е избран и за съдебен заседател в РС Харманли. По неофициална информация Атанас Стоев е близък до президента Румен Радев“ – писа преди дни великотърновският вестник „Борба“.

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес