Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кал завлече кола и притисна къща в Родопите, евакуираха две жени

26 януари 2019, 11:45 часа • 3101 прочитания

Свлачище се спусна към къща в родопското село Давидково. Две възрастни жени, които са били вътре, са евакуирани през нощта, съобщи кметът на община Баните Милен Белчев. Жените са вече при техни роднини, а днес с техника ще опитат да овладеят ситуацията.

В друго село – Малка Арда, свлачище е свалило паркирана лека кола от горната до долната улица и е срутило плевня. Пътят Смолян – Баните е бил затворен за 3-4 часа през нощта, сега е вече разчистен. Кметът обясни, че и към  момента машините продължават да работят в селото.

През нощта заради свлякла се земна маса е бил затворен и пътят Гълъбово – Баните през село Вишнево. Два електрически стълба са паднали в село Стърница и по тях още тече ток. Екипи на ЕВН са се насочили към мястото, за да изключат електрозахранването. Четири села са без ток към момента - Стърница, част от Давидково, Босилково, Глогино и Вълчан дол, информира Белчев.

От Агенция "Пътна инфраструктура съобщиха, че продължава работата за премахването на падналите от тежкия сняг дървета по пътищата около КК Пампорово. Поради обилния снеговалеж и усложнената обстановка в област Смолян все още е ограничено движението за всички моторни превозни средства през проходите „Пампорово“ и „Превала“.

Припомняме, че през нощта, със заповед на областния управител Недялко Славов, в областта бе обявено бедствено положение. Падналият тежък и мокър сняг е повалил множеството дървета и поради това е ограничено движението за всички превозни средства по третокласните пътища ІІІ-861 от 31-ви км (граница с област Пловдив) до разклона за Национална астрономическа обсерватория, както и по път III-8631 Момчиловци – Славейно – Момина вода.

Екипи работят за отстраняване на падналите дървета, за да може снегорините колкото се може по-скоро да започнат почистването на отсечките и движението по тях да бъде възстановено, уточниха от пътната агенция. Всички автомобили, пътуващи в област Смолян, е необходимо да са с вериги. Ограничено е преминаването на тежкотоварните камиони над 12 тона през прохода „Рожен“, както и движението на МПС с ремаркета и полуремаркета.

АПИ апелира шофьорите, на които им предстои пътуване, да тръгват само с автомобили, подготвени за движение при зимни условия. Да карат с повишено внимание и съобразена скорост, като не предприемат изпреварване на снегопочистващата техника. Блокирането на движението от автомобили, които не са с подходящи гуми, затруднява работата на снегорините и възпрепятства пътуването на всички останали шофьори. Близо 500 специализирани машини са обработвали пътищата от републиканската пътна мрежа през изминалата нощ.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от интернет страницата на АПИ – www.api.bg, и по всяко време на телефон 0700 130 20.

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес