Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да запазим зрението на детето си при дистанционно обучение?

20 октомври 2020, 10:00 часа • 6057 прочитания

"Най-опасни (бел.ред. за децата) са мобилните дигитални устройства – телефон и таблети, тъй като децата ги доближават изключително много до очите си. И това затруднява зрителната им система. Освен това се натоварва и нервната система. Така че дигиталната форма на обучение има своите предимства в определена ситуация, но трябва и много да се внимава, тъй като крие сериозни рискове."

Това каза пред btv д-р Александър Оскар - офталмолог и невролог, шеф на Клиниката по очни болести в Алекснадровска болница, който през последните 7г. е посветил практиката си на опазването на детското здрение.

"През последните 6 месеца имаме сериозно увеличение на късогледството по време на пандемията и най-вече прогресията й. Включително имаме случаи и на случаи на деца, които в рамките на 3 месеца са увеличили късогледството си с 2 деоптъра, явно поради неправилна употреба на дигитални устройства.", каза още той.

Съветите на експерта:

Да се използват настолни компютри вместо таблети и мобилни телефони.

На всеки 20 минути децата да почиват, да гледат надалече.

И при всички положения да не стоят по цял ден пред компютрите.

"Повече от 7г. работим основно с деца в предучилищна възраст, като сме си поставили цел – да няма дете, което да тръгне на училище без да е прегледано от очен лекар. И вярвам ,че в началото на другата година ще можем да възобновим тези прегледи.", коментира практиката си офталмологът.

"Аз съм и офталмолог, и невролог. Избрах професията, защото човек гледа с очите си, а възприема с мозъка. Има едно невероятно усещане да върнеш зрението или да излекуваш дете. Да върнеш усмивката му и да видиш родителите му.", обясни той.

За какво оставаме слепи? "Мисля че българското общество е доказало, че българският народ е толерантен и солидарен. Винаги е подхождал със съчувствие. Това не трябва да забравяме и именно сега е моментът това чувство на толерантност, всеотдайност и солидарност да се разбуди отново.", призова д-р Александър Оскар, "Лекар на годината" 2020г.

 

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес