Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Жители на община Павликени не искат завод за отпадъци в района

06 януари 2022, 18:07 часа • 7288 прочитания

Граждани на община Павликени призовават обществеността да обърне внимание върху един бизнес проект, който значително тревожи местните хора.

На територията на общината ще бъде изграден най-големият завод (установка) за изгаряне на отпадъци в Европа, пишат те в писмо до Actualno.com.

"Има опасност цялата Дунавска равнина да бъде замърсена от изгарянето на 1200 тона боклуци на ден. Над 200 тона отровен прах и пепел ще бъде депониран в Дунавската равнина", твърдят гражданите.

За проблема алармираха от сдружение „За Земята“. Природозащитниците твърдят, че инсталация за изгаряне на отпадъци с капацитет 56 тона на час заплашва село Върбовка в община Павликени. Инвеститорът е „Петрургия“, собственост на Румен Гайтански – Юнг, известен като Вълка. Инсинераторът е е обединен в общ проект за завод за каменна вата и представен като „енергоизточник“, пише изданието iskra.bg.

Доклад за оценка на въздействието върху околната среда на инвестиционното предложение е внесен на 6 декември 2021. В него, в частта за инсталацията за изгаряне, липсва достатъчно ясна информация за състава и произхода на отпадъците, а заради неработещото разделно събиране на отпадъци в България има опасност в пещта да попаднат и опасни отпадъци.

Няма предложено решение какво ще се случва с оставащата пепел. Изхвърляните вредни емисии като силно токсичните диоксини и фурани не са разгледани подробно, отсъства и пълна инвентаризация и баланс на емисиите на парникови газове, се посочва още в съобщението.

Ето какво казват и от "За Земята": "Поредица от пропуски будят много въпроси как точно ще се отрази изгарянето на отпадъци върху здравето на живеещите в околността. В ДОВОС на проекта в частта за инсталацията за изгаряне липсва достатъчно ясна информация за състава и произхода на отпадъците, а заради неработещото разделно събиране на отпадъци в България има опасност в пещта да попаднат и опасни отпадъци. Няма предложено решение какво ще се случва с оставащата пепел. Изхвърляните вредни емисии като силно токсичните диоксини и фурани не са разгледани подробно, отсъства и пълна инвентаризация и баланс на емисиите на парникови газове".

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес