Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ядрен робот готов за работа в АЕЦ "Фукушима"

12 декември 2012, 10:38 часа • 7763 прочитания

Японската компания "Мицубиши" показа устойчив на радиация робот с дистанционно управление, създаден за разчистване на авариралата през 2011 г. АЕЦ "Фукушима", предаде Би Би Си, цитирана от БГНЕС.

Роботи вече работят във "Фукушима", но създаденият от "Мицубиши" е първият, конструиран специално за тази дейност. Наричана съкратено MEISTeR, машината е висока около 1,3 м. Тя разполага с две механични ръце, всяка от които е способна да повдига тежести до 15 кг. Роботът е оборудван с различни устройства и електронна защита срещу радиация. Според Джеръми Пит от Импириъл колидж в Лондон, използването на роботи в радиационна среда е предизвикателство към тази техника. Защото за да замести успешно човека, машината трябва да има програма, която да й позволява да импровизира в зависимост от обстановката.

Действащите в момента в авариралата АЕЦ роботи не са програмирани да ремонтират реактора. Например машините на Qinetiq, които работят във Фукушима, като идея са създадени за издирване и отстраняване на мини и препрограмирането им за работа в радиоактивна среда в пълен с руини голям комплекс е компромис, твърдят експерти.

Най-големият проблем е поддръжката на роботи при такива условия, тъй като когато се наложи ремонтирането им, ще бъде трудно за хора да стигнат до тях. Ако в ядрените роботи се получи теч на хидравлична течност, те алармират своя оператор бързо, така че да има време да бъдат изтеглени от зоната. Те също така са програмирани да изоставят част от оборудването си, ако случайно то бъде заклещено сред останките и блокира движението на машината.

Редактор: Десислава Ушатова

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес