Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Изминалият месец май е бил най-студеният у нас от 18 години насам

01 юни 2023, 20:10 часа • 992 прочитания

В по-голямата част от страната месец май 2023 г. започва с предимно слънчево и топло. Това сочат на данните на Националния институт по метеорология и хидрология за изминалия месец, публикувани днес.

В периода 3-4 и 8-9 май, под влияние на преминаващи южно от страната средиземноморски циклони, е било облачно на много места с валежи от дъжд, в планините – от сняг. Температурите се понижиха, по-значително – в края на периода.

В началото на второто десетдневие бе предимно слънчево. В сутрешните часове в Добруджа, където вятърът стихва, минималните температури са паднали до 0 °C и се е образувала слана. След временно отслабване и спиране на валежите, на 17-18.V отново на много места имаше валежи с гръмотевични бури, на места – значителни. На 17 май поройни дъждове наводниха улици в Ловеч и Правец и причиниха материални щети на автомобили и приземни етажи на къщи. В края на десетдневието, под влияние на нов африкански циклон, отново имаше валежи, в Северна България – с гръмотевици, показват данните на НИМХ.

През последното десетдневие на месец май въздушната маса бе неустойчива, предаде БТА. Над по-голямата част от страната, главно следобед и до полунощ, се развиваше купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места имаше краткотрайни, интензивни валежи с гръмотевици. Регистрирани бяха и градушки. На 27-28.V, когато през страната премина фронтална система, явленията продължиха и през нощните часове. Температурите бяха по-ниски от обичайните за третото десетдневие от май.

Месец май бе относително студен или с температури близки до климатичната норма. Средните месечни температури имат отклонение от нормата между 3 и +0,3 °C. Това е и най-студеният месец май от 2005 г. насам. Най-високата измерена температура е 29,9 °C в Русе на 25 май а най-ниската – -0,2 °C в Добрич на 11-ти. Месечните суми на валежите са около климатичната норма, но в широки граници – между 13 и 181% от нормата. Най-голямото измерено 24-часово количество валеж е 56,7 mm в с. Балван, обл. Велико Търново, на 30 май.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес