Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Избраха временен наместник във врачанската митрополия

28 декември 2016, 17:15 часа • 1067 прочитания

След кончината на Негово Високопреосвещенство Врачанския митрополит Калиник, който след тежко боледуване почина на 26 декември тази година митрополитите от Светия Синод се събраха на извънредно заседание.

Св. Синод реши наместник на овдовелия митрополитски престол да бъде Негово Високопреосвещенство Старозгорски митрополит Киприян, който ще организира изборите в епархията и ще ръководи делата ѝ до каноничното избиране на нов Врачански митрополит, съобщихава БГНЕС.

Митрополит Киприян в продължение на 15 години е бил викарий епископ на Враца и добре познава делата на епархията.

След заседанието си митрополитите от Светия Синод начело с патриарх Неофит, отпътуваха за Враца, за да участват в опелото и погребението на митрополит Калиник.

Изборите на митрополит съгласно устава на БПЦ преминава в два етапа. При първия избирателите от Врачанска епархия сами ще изберат двама епископи от листата с достоизбираеми епископи, която ще им предложи Светия Синод. На втория етап - т.нар. каноничен избор - митрополитите от Светия Синод с гласоподаване ще изберат от тези двама епископи, събрали повече от половината от гласовете на епархийските избиратели, един, който ще бъде утвърден за нов Врачански митрополит и член на Светия Синод.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес