Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Италиански фонд купи 37,5% от Aston Martin

07 декември 2012, 17:57 часа • 16693 прочитания

Не беше отдавна времето, когато говорителите на Aston Martin твърдяха, че компанията „не се продава”. Е, вече 37,5% от Aston Martin Lagonda Ltd ASTON.UL са собственост на италианския частен фонд Investindustrial.

Investindustrial инвестира 150 млн. паунда ($241 млн.) в Aston Martin под формата на увеличение на капитала, съобщава Reuters. В официалното съобщение от компанията се казва, че тази сделка ще направи възможна „инвестиция от над половин милиард паунда в развитие на нови продукти и технологии в следващите пет години.”

В съобщението се казва, че към момента все още няма споразумение за техническо партньорство между Aston Martin и Mercedes, както се очакваше от много специалисти.

Сделката може би идва като облекчение за Aston Martin и феновете на марката, тъй като другият заинтересован бе индийската компания Mahindra and Mahindra. Звучи стряскащо – Индия, производител на трактори и пикапи, но същите опасения съществуваха, когато Ратан Тата (един от най-богатите индийци и собственик на концерна Tata) купи Jaguar. Оттогава „котките” изживяват истински продуктов Ренесанс.

На противоположния полюс е състоянието на Aston Martin. До края на септември са продадени 2340 автомобила, което с цели 30,19% по-малко спрямо същия период на 2011 г.

Investindustrial, собственост на италианската фамилия Бономи, не е непознато име в бранша. През 2006 г. тя купи Ducati, а миналият април продаде италианската мотоциклетна икона на Audi. За 860 млн. евро.

През 2007 г. Aston Martin бе продадена от Ford на кувейтските Investment Dar и Adeem Investment Co.. Сделката тогава се осъществи за 479 млн. паунда.

Редактор: Пламен Георгиев

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес