Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Испания излъга Франция насред Париж

26 март 2013, 23:51 часа • 12491 прочитания

В голямото дебри на световните квалификации в зона Европа европейският и световен шампион Испания показа кой е властелинът в играта и надделя с 1:0 като гост на големия си съперник в група I Франция.

За разлика от фиаското срещу Финландия, този път Висенте Дел Боске излезе с Давид Вия в атака и това определено се оказа по-добър вариант за испанците. Французите пък подходиха по-дефанзивно, макар на хартия да имаха трима души в атака – Карим Бензема, Франк Рибери и Матьо Валбуена.

Първата по-сериозна опасност в мача дойде в 15-тата минута, когато увлечените в атака испанци оставиха зейнал левия си фланг и там нахлу на скорост Кристоф Жале, който подаде добре към Карим Бензема, но ударът на нападателя на „Реал Мадрид” отиде над гредата на Виктор Валдес. Испания отговори с шут на Шави Ернандес през защитник на петлите, но в аут.

Като цяло Франция играеше по-прибрано и оставяше Испания да владее, но иберийците не намираха пролуки в защитата в синьо. В 30-тата минута дойде много спорно положение – Иниеста с хубав прехвърлящ пас намери Педро Родригес, той се измъкна сам срещу Уго Йорис, вратарят влезе в краката му и крилото на „Барселона”, усетило натиск, веднага побърза да се хвърли в наказателното поле. Съдията обаче не даде наказателен удар, а за протестите си Шави получи жълт картон.

Осем минути по-късно Франция изтърва златен шанс – Франк Рибери се измъкна отляво, излезе сам срещу Валдес, но испанският вратар скъси удара и спаси удара на халфа на „Байерн Мюнхен”.

Второто полувреме почна с натиск на Испания и в 53-тата минута чудесна комбинация с едно докосване изведе Иниеста сам срещу Йорис, но вратарят спаси удара, който отиде малко високо и стана лесен.

По-добрата игра на Испания обаче даде резултат няколко минути по-късно – страхотен пас от десния фланг към левия изведе Начо Монреал в наказателното поле, левият бек центрира и Педро Родригес от близка дистанция добута топката във вратата на домакините, макар Йорис да я пипна, но не можа да я избие – 0:1.

След гола крилата на Испания станаха още по-активни, но в 62-рата минута Франция можеше да изравни, след като Рибери овладя добре топката и пусна хитър пас на Блес Матуиди, който от чиста позиция стреля силно, но право близо до Виктор Валдес, който захлупи топката.

Десет минути по-късно Франция изпусна 100% положение – след корнер топката отиде в Рафаел Варан в малкото наказателно поле, а той беше напълно сам, но не можа да я спре хубаво и испанската защита успя да реагира навреме.

Устремът на Франция изглеждаше прекършен в 77-та минута, когато Пол Погба си изкара глупав втори жълт картон за подлагане срещу Шави и заслужено беше изгонен. Въпреки това в 84-тата минута Франк Рибери можеше да изравни след хубав пробив, но ударът му с десния крак мина покрай дясната греда на Валдес.

Златният шанс за "петлите" дойде две минути по-късно, когато от фаул Валбуена центрира много хубаво и Патрис Евра стреля с глава след добър плонж, но Валдес инстинктивно сложи лявата си ръка на пътя на топката и предотврати изравняването.

В последната минута на мача Испания можеше да направи победата си по-убедителна, но Бускетс не успя да преодолее Йорис, който му скъси навреме ъгъла.

Победата изведе Испания отново начело в група I – иберийците имат 11 точки след пет мача, а Франция е с 10 пункта също след пет мача.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес