Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

И великият Мингма Шерпа призна: Сбогом на Боян Петров, той беше огромна душа!

17 май 2018, 19:56 часа • 21282 прочитания

Един от най-опитните шерпи, които участваха в търсенето на Боян Петров, изкачилият 14-те осемхилядници и носител на Хималайската корона Мингма Шерпа, изказа своето съжаление от факта, че Боян Петров не беше намерен при спасителната акция, която беше организирана в последните седмица и половина в планината Шиша Пангма. Той обяви, че българският алпинист "вече не е сред нас" и каза, че целият екип е направил всичко по силите си, за да го намери.

"Г-н Боян Петров, който беше велик алпинист, вече не е сред нас. Това е много тъжна и голяма загуба за нашето общество. Дадохме всичко от себе си, за да го спасим, но не достигнахме до успех. Търсихме го на всяко достижимо от нас място, претърсвахме навсякъде, но не успяхме да го намерим.

Благодаря на китайското правителство, че ни позволи да осъществим спасителната операция. Всички алпинисти сме благодарни за съдействието на всички. Боян беше не просто велик алпинист, но като човек беше огромна душа - брат и човек, който обичаше планината", написа Мингма Шерпа в своя профил във "Facebook".

В началото на издирването на нашия алпинист Шерпа бе казал, че има 50 % шанс да е жив. В последствие обаче надеждите угаснаха. 

Райко Павлов
Райко Павлов Отговорен редактор
Новините днес