Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Граждански организации: Депутатите искат да неглижират правата на децата

11 юни 2015, 10:34 часа • 6312 прочитания

Отворено писмо с протест срещу готвени промени в Гражданско-процесуалния кодекс (ГПК) изпратиха общо осем неправителствени организации. Писмото е с адресат Народното събрание, както и лично до премиера Бойко Борисов.

Протестът касае предвидено премахване на третата инстанция при семейни и трудови дела. Ако промените се приемат, това означава, че този тип дела няма да стигат до Върховния касационен съд (ВКС).

Изменението би засегнало основно съдебните спорове за родителски права и правата на децата. Според неправителствените организации, подписали писмото, това е пряко нарушение на Конституцията. Чл. 119, ал. 1 от Конституцията гласи, че „правораздаването се осъществява от Върховния касационен съд, Върховния административен съд, апелативни, окръжни, военни и районни съдилища”, казват НПО-тата. Как може да се правят такива промени, без да има широко обществено обсъждане, питат гражданските организации.

Изказано е и съмнение, че промяната се прави заради „интереса на определен кръг заинтересовани съдии от ВКС”. Справедливо ли е правата на човека да излязат от компетентността на касационната инстанция, а тя да се занимава предимно с имуществени спорове, питат още възмутените организации. И добавят, че ако тези промени минат, ще се създаде риск от възникване на разнообразна практика на апелативните съдилища при едни и същи случаи.

НПО-тата припомнят и, че в България отдавна е трябвало да бъдат създадени съдилища само за дела, касаещи правата на деца и родителите, но това не трябва да стане при махане на ВКС като трета инстанция.

Новите законови изменения вече минаха на първо четене в Комисията по правните въпроси на Народното събрание.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес