Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Главният архитект на София Петър Диков подаде оставка

17 ноември 2015, 15:29 часа • 6273 прочитания

Главният архитект на София Петър Диков подаде оставка. Това съобщи самият той на пресконференция днес.

Архитектът напуска поста си от 10 февруари догодина, когато се навършват 10 години от заемането на длъжността.

Подадох молба да бъда освободен и като член на Борда на "Метрополитен" АД от Столичния общински съвет, обяви Диков.

В молбата си за напускане до столичния кмет Йорданка Фандъкова, която Диков прочете пред медиите се посочва, че до 9 февруари София ще може да проведе конкурс и да избере нов главен архитект.

В последните години името на Диков бе замесено в множество скандали и обвинения за конфликт на интереси. През лятото например бившият червен депутат Георги Кадиев заяви, че Диков отдава площи за строеж на офшорки. Става въпрос за местата зад „Софияленд” и зад тенис кортовете на Малееви. 

Всъщност Кадиев, а и не само, многократно през годините настояваше Диков да напусне поста заради конфликт на интереси. Крещящ пример в това отношение е фирма „Арх Ком Про” ООД. Диков не отрече участието си там, след като заема поста на главен архитект и би трябвало да се е отказал от собственост в търговски компании, но заяви, че фирмата не развивала дейност. Нещо повече - освен за Диков, информация за възможен конфликт на интереси по същото направление се появи и за хора от екипа му. Ставаше въпрос за архитект Бойка Къдрева и за началника на правния отдел на столичната „Архитектура и градоустройство” Борис Милчев.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес