Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ГЕРБ иска Св. Синод да излезе с позиция за архимандрит Дионисий

29 март 2021, 14:59 часа • 2935 прочитания

Поискахме Светият Синод да вземе публична и ясна позиция по повод действията на отец Дионисий в Банкя. Това каза в изявление лидерът на младежката организация на ГЕРБ Георг Георгиев, предаде БГНЕС.

„Имахме среща с главния секретар на Светия Синод. Тя бе по повод декларация, която от името на ПП ГЕРБ и младежката организация на ГЕРБ внесохме на вниманието на Светия Синод.

Това, което вчера наблюдавахме в град Банкя – безбожното, за пореден път изключително мрачно и недостойно поведение на един човек, който все още се зове български духовник, ни потресе, не само като миряни, но като хора, като граждани, като жители на този град, които вече месеци наблюдават отвратителното поведение и действия на един човек, който започна с ковчези в центъра на София, отслужи опело пред Министерски съвет, продължи с бесилки, за да стигне вчера до черните драперии, които опъна пред дома на един гражданин, в който дом живеят децата му, внуците му.

Поведението, което напомня изключително, противно на това, за което той се обявява, именно действията на мафията от миналия век. Тогава така са били сплашвани хората: с черни драперии, завеси, със символи, които недвусмислено напомнят на смърт", посочи Георгиев поводът за срещата в Синода.

На въпрос на БГНЕС какво са поискали от Синода, Георгиев обясни, че желаят от там да заемат публична и ясна позиция пред хората и да кажат какво е отношението на православната църква към Дионисий, както и какво следва оттук-нататък да се случи с него.

"Този човек е един рецидивист. Това е човек, който и преди протестите от миналата година е имал противообществени прояви, противоцърковни, противоканонични", добави Георгиев.

Драгомир Младенов от младежката организация на партията допълни, че в декларацията са задали няколко въпроса, на които очакват отговорите от страна на Синода.

„Ние първо искахме да разберем дали архимандрит Дионисий представлява българската православна църква? Как намират неговите дела и дали расото и кръстът се съвместява с неговото публично поведение от юли 2020 г.?“, попита той.

Младенов каза още, че в момента се намираме в пости, а това изисква да се смирим и да простим, дори и на враговете си.

„Ние сме много озадачени от не само провокативното, а агресивното, нехристиянско поведение на човек, който все още има титлата архимандрит“, добави той и припомни моментът когато Дионисий е трябвало да бъде ръкоположен за епископ, но това е предизвикало протести на миряни и искането им е било уважено.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес