Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЕС призова България да ратифицира незабавно Истанбулската конвенция

10 май 2023, 16:15 часа • 9785 прочитания

Евродепутатите гласуваха на 10 май за присъединяването на Европейския съюз към Конвенцията за превенция и борба с насилието над жени (Истанбулската конвенция).

Присъединяването на ЕС към Истанбулската конвенция не освобождава държавите членки от задължението да я ратифицират сами, заявиха многократно членовете на ЕП, като призоваха останалите шест държави - България, Чехия, Унгария, Латвия, Литва и Словакия - да ратифицират конвенцията незабавно, за да могат да защитават жените в пълния обхват на предвиденото в документа.

ОЩЕ: Евродепутатите подкрепиха въвеждането на Истанбулската конвенция в Европейския съюз

Шест години след като ЕС подписа Истанбулската конвенция - първият правно обвързващ международен инструмент за предотвратяване и борба с насилието срещу жени и момичета - и въпреки многобройните призиви на ЕП в тази насока, той все още не я е ратифицирал поради отказа на няколко държави членки.

Същевременно становището на Съда на ЕС от 6 октомври 2021 г. потвърди, че ЕС може да ратифицира Истанбулската конвенция, без да има съгласието на всички страни от блока.

Съдът установи, че подходящият обхват за присъединяването на ЕС е убежището, съдебното сътрудничество по наказателноправни въпроси и задълженията на институциите и публичната администрация на ЕС. В съответствие с това в сряда членовете на ЕП гласуваха да дадат съгласието си в два отделни вота, съобщи пресцентърът на Европарламента:

- по отношение на институциите и публичната администрация на Съюза с 472 гласа "за", 62 гласа "против" и 73 гласа "въздържал се";

- по отношение на съдебното сътрудничество по наказателноправни въпроси, убежището и забраната за връщане с 464 гласа "за", 81 гласа "против" и 45 гласа "въздържал се".

Лукаш Кохут (С&Д, Полша), който е съдокадчик и е част от Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE), заяви: "Насилието, основано на пола, е най-големият нерешен ежедневен проблем в Европа. Всяка трета жена в ЕС е преживяла физическо и/или сексуално насилие - около 62 милиона жени. Това трябва да спре! Истанбулската конвенция е призната за най-ефективният инструмент за борба с насилието, основано на пола, тъй като налага конкретни задължения. Чрез присъединяването на ЕС към Истанбулската конвенция ще бъде създаден европейски правен чадър за борба с насилието, който ще защитава жените и момичетата в Европа".

Арба Кокалари (ЕНП, Швеция), водещ евродепутат в Комисията по правата на жените и равенството между половете, каза, че е било време ЕС да ратифицира Истанбулската конвенция. "ЕС трябва да се активизира и да премине от думи към действия, за да спре насилието, основано на пола, да защити жертвите и да накаже извършителите. Много се радвам, че ЕС най-накрая предприема необходимите стъпки за безопасността и основните свободи на жените в Европа. След почти десет години настояване от страна на Европейския парламент сегашното ратифициране на Истанбулската конвенция ще повиши стандартите в борбата и предотвратяването на насилието, основано на пола".

Съветът на ЕС вече може да пристъпи към приключване на присъединяването на ЕС към Конвенцията.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес