Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЕП одобри 10,54 млн. евро помощ за справяне с бедствията у нас

17 декември 2014, 15:08 часа • 15692 прочитания

Европейският парламент одобри днес отпускането на 10 542 110 евро за България като обезщетение срещу последиците от природните бедствия у нас през тази и миналата година. (По принцип сумата трябваше да бъде над 12 млн. евро. Сумата обаче беше намалена, защото страната ни е включила в молбата си щети, за които има застраховки - бел.ред.)

Тежките дъждове не подминаха и България. През юни 2014 г. над страната се изсипаха валежи, четири пъти по-интензивни от средното равнище за месеца, се отбелязва в мотивите за решението.Средствата се отпускат от Европейския фонд за солидарност.

За да може България да получи гласуваните днес средства, ще бъде необходимо допълнителното одобрение от Съвета на ЕС. По данни на ЕП нашата страна е претърпяла щети за 311 милиона евро, информира БТА.

Трябва да се промени механизмът за отпускане на средства от ЕС по линия на фонд „Солидарност“. Това е позицията на българския евродепутат и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки. Коментарът му идва след като днес Европейският парламент одобри отпускането на финансова помощ за България в размер на 10,6 млн. евро от фонда за преодоляване на последиците от наводненията през 2014 г.

Понесените преки щети от наводненията в България до месец септември обаче са в размер на 311 млн. евро. А до края на годината сумата сигурно ще надхвърли 400 млн., като се пресметнат щетите от бедствията в последните два месеца. Това показват разчетите на евродепутата, посочват от ВМРО.

Подкрепих доклада за корекция на бюджета във връзка с мобилизиране на средства от фонд „Солидарност”, за да бъдат отпуснати средства за пострадалите от наводнения държави. Очевидно е обаче, че отпуснатата финансова помощ за България е крайно недостатъчна. Изключително несправедливо е държава-членка с понесени щети за над 311 млн. евро да получи едва 10,6 млн. евро. Настоявам действащият механизъм на фонд „Солидарност” да бъде преосмислен и променен, заяви Джамбазки.

"Струва ли ви се справедливо най-бедната държава в Съюза да получава 6 пъти по-малко финансова помощ от Република Сърбия", запита той и припомни, че Сърбия не е член, но ще получи 60 млн. евро.

Петър Чернев
Петър Чернев Отговорен редактор
Новините днес