Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Една година живот на инат

17 юни 2014, 15:40 часа • 19084 прочитания

Христо Гешов е носител на вируса хепатит Б, в следствие на който, развива чернодробна цироза в напреднал стадии. Неговата история трогна хората , след като той самият разказа как многократно е дарявал кръв в ралзлични краища на страната ни, а никой никога не го е информирал за боелстта.

 Малко след като научава страшната диагноза Христо основава фондация, която помага на носители на същия вируса и стартира Национална ифнромационна кампания за борба и превенция с хепатит под наслов „Хепатитът до мен“.

Фондацията на младото момче се бори за повече права на болните от коварния вирус, промени в законодателството, изграждане на информационна здравна система, както и връзка между кръвните центрове в страната.

„В една европейска държава, каквато е България, кръвните центрове в страната нямат връзка помежду си. Така на практика се оказва, че всеки може да дарява кръв в различни центрове за кръводаряване по всяко време с цел печалба на дарителя. Явно държавата толерира това отношение, което е жалко. На практика един дарител отива да помогне на някой, но държавата не може да го информира, ако разбере, че кръвта му е заразена с даден вирус. Неоспорим факт е, че системата за изследване на кръста е остаряла. Така на практика се оказва, че когато даден пациент е заразен с подобен вирус, но е все още е в инкубационен период, тази система няма да отчете положителен резултат и по този начин пациентът остава не само неинформиран, но и има опасност от заразяване на здрави хора. Не е нужно да напомням, че по принцип, ако пациент не е потърсил резултата си от направените изследвания за дарена кръв никой няма да го потърси, за да му съобщи новината. Това се случи и с мен“, споделя Хрисо.

Малко след като той разказа историята си пред цяла България, от Здравното министерство обещаха връзка между кръвните центрове, като д-р Таня Андреева обеща това да се случи в средата на тази година.

„Тя пое ангажимент не само към мен, като носител на този вирус, но и към всички избиратели, всички българи. Да , но тя излъга! Такава връзка все още не съществува, ако реша мога да продължа да дарявам кръв, и не само аз, всеки с подбен проблем като мен. Продажбата на кръв не спира, кръвните центрове все още не информират дарителя за носителство на даден вирус. Обидно е собствената ти държава да ти обръща гръб и да те лъже с ехидна усмивка. Аз изчаках любезно една година, промени все още няма. Наблюдавах как едно ръководство на здравното ведомство никога при никакви обстоятелства не беше запознато с проблемите на здравеопазването, те винаги научаваха за проблемите  от медиите”, допълва момчето.

Национална информационна кампания „Хепатитът до мен“ стартира на 01.12.2013 година и е с продължителност една календарна година. Кампанията премина с благотворителни концерти и инициативи в различни краища на страната, с цел събиране на средства за закупуване на скринингови тестове за хепатит Б и Ц, с които от организацията започва в края на този месец, безплатни изследвания в цялата страна. Кампанията на хепатитно болния е подкрепена от едни от най – големите български изпълнители като Орлин Горанов, Мариана Попова, БТР, Йорданка Христова, Маргарита Хранова, Стефка Берова и още много други.

„Благодарен съм, че зад мен застанаха толкова много хора, които имам вече за приятели. Те направиха толкова много само с присъствието си. Те не се уплашиха от мен, от болестта ми, те направиха тази кампания толкова успешна и аз мога само да се поклоня пред тях”, каза Гешов.

От организацията напомнят, че на 6 юли ще има скринингова акция за безплатно изследване в родния град на Христо Гешов – Червен бряг. Повече подробности на сайта на организацията www.geshov.org

 

Десислава Мирчева
Десислава Мирчева Отговорен редактор
Новините днес