Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Драстичен спад на жертвите от ПТП у нас: Историята обаче вещае рязък скок

13 май 2024, 11:21 часа • 5809 прочитания

Анализ на Института за пътна безопасност (ИПБ) показва, че от началото на 2024 година до 10 май жертвите от пътнотранспортни произшествия (ПТП) са намалели с 27% - или 42 души по-малко са загиналите спрямо същия период на 2023 г.

При преглед на статистическата информация за периода 2010 г. - 2024 г. се констатира, че такива големи намаления на жертвите от ПТП са се случвали през 2012 г. и 2020 г. - съответно с 23% и 28%. Всеки път след драстичното намаляване на жертвите обаче се констатира висок ръст на пътнотранспортния травматизъм.

Още: По-малко тежките катастрофи по време на великденските празници

"Затова е необходимо да се извърши задълбочен анализ на причините, водещи до тези катаклизми, определящи транспортната система на България като нестабилна, с висок риск от настъпване на тежки ПТП", обобщават от ИПБ.

От института считат, че у нас жертвите от ПТП намаляват най-бързо в ЕС.

Таблица: ИПБ

Пътнотранспортният травматизъм се влияе от степента на безопасност на пътищата и автомобилите, както и от поведението на участниците в движението. Има и друг фактор, определящ риска от настъпване на ПТП - брой пътувания за единица време. Безусловно пътищата и автомобилите стават по-безопасни, но това са еволюционни процеси, развиващи се с десетки години, което изключва този фактор от тези, които са довели до за намаляване на жертвите от ПТП за кратък период", добавят от ИПБ.

Още: Стоп на войната по пътищата: ЕС казва как може да се случи

По-опасни пътища

В друго свое изследване Институтът за пътна безопасност констатира, че за последните три години пътищата в България са станали по-опасни поради "липса на поддръжка, високи нива на корупция и политическата нестабилност". Защо това е така, припомнете си тук: "Независимият" служебен кабинет върна фирмите на ГЕРБ в пътното строителство (СНИМКИ).

Драстично намаляване на броя пътувания са констатирани през 2020 г., като през първите пет месеца намалението достига до 70%. "В същия период не са предприети законодателни или други действия за промяна на поведението на участниците в движението. Обосновано можем да заключим, че през 2020 г. високият спад на жертвите се дължи на същественото намаление на брой пътувания", добавят анализаторите.

През 2012 г. е констатиран спад на жертвите спрямо 2010 г. с 23%. В този период са извършени „революционни“ законодателни промени - започва издаването на електроните фишове и за пръв път в България започва използването на камери за скорост. В този период родители, загубили своите деца при ПТП, създават фондация „Безопасни улици от Валя“, чрез която упражняват обществен натиск върху отговорните институции.

Още: 50 г. строеж без край: Магистрала "Хемус" с тъжен юбилей

"Участниците в движението се респектират от нововъведения контрол на движението, активното публично говорене по темата, както и от повишения размер на глобите, и променят поведението си, като започват да се съобразяват с ограниченията на скоростта. Две години по-късно обаче се констатира, че законодателните промени не са ефективни, а административният процес често се шиканира. През 2015 г. се установява ръст на загиналите от ПТП със 17% и те достигат до 708 души", добавят от ИПБ.

Какво се случи през 2023 г., за да има пак голям спад на жертвите от ПТП?

Като и през 2012 г., през 2023 г. бяха приети важни законодателни промени - конфискация на МПС, уведомяване/връчване на електронни фишове и наказателни постановления чрез SMS по мобилен телефон и т.н. От началото на годината са уведомени около 600 000 водачи на МПС за извършените от тях нарушения. Това нововъведение отново е въздействало основно върху нарушителите на скоростния режим по пътищата. Общественият натиск, също като през 2012 г., е изключително висок, констатират от института.

Експертите на Института за пътна безопасност смятат, че ситуацията от 2012 г. се повторя и е въпрос на време да се намерят вратички за заобикаляне и неспазване на закона. "Народното събрание не се вслуша в становищата на различни НПО и юристи, че извършените промени в дългосрочен план ще претърпят провал. Прогнозираме, че без коригиращи действия от страна на Министерския съвет и отговорните институции отново предстои драстично увеличаване на жертвите от ПТП, което се надяваме да не бъде допуснато", гласи заключението на ИПБ.

Още: София - най-опасен за пешеходци град в цяла Европа

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес