Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Депутати от "Атака" и БСП ще съдят теолога, викал "Оставка" срещу тях в Гърция

30 октомври 2013, 11:25 часа • 28347 прочитания

Общ иск срещу теолога Светлозар Стоянов възнамеряват да подадат депутати от „Атака”, начело с Павел Шопов. Причината – скандалът при посещението на народни представители от партията в Света гора.

Според Стоянов Павел Шопов го е заплашил още на ферибота за Уранополи с пет години затвор. От „Атака” пък твърдят, че Стоянов е действал агресивно и е ритнал депутата Иван Иванов. „Целият му крак беше син”, казва червеният народен представител Христо Монов, който се проучи с репликата си за „интернет лумпените” през лятото на тази година. „Мускулите на лицето му трептяха, без да може да ги контролира - или беше някакъв прилив на адреналин, или беше изпаднал в някакво психично състояние”, констатира  Монов пред bTV.

Скандалът тръгва от решението на Светлозар Стоянов да заснеме разговора си с Павел Шопов, в който има „сблъсък на позиции”. Всичко, което беше отправено към него, беше да престане да снима”, твърди Христо Монов и допълва, че „не е чул” обидни квалификации към Стоянов.

Българският консул в Солун Васил Вълчев, който придружаваше делегацията от български депутати в Атон, отрече на ферибота да е имало физическа саморазправа, но потвърди, че той се е обадил на гръцките власти да задържат теолога.

„Ако не бяхме реагирали по този начин, уронваме авторитета на държавата”, коментира Вълчев и категорично отрече да е взел страна по случая. „Напълно обективно съм се държал”, обясни той.

Оказва се, че гръцкия закон е суров към хулигански прояви в открито море. „Случва се на плавателен съд, където инструментите на държавата за реакция са по- слаби. На сушата се взимат много строги мерки от гръцката прокуратура и съдилища”, обясни консулът.

По думите на Васил Вълчев, теологът бил на косъм да остане за три дни в гръцкия арест за нарушаване на обществения ред. Българските депутати обаче го спасили.

„Ако имаше официална жалба, тъй като се разбрахме с господата Шопов и Иванов да не подават, то те трябваше да бъдат задържани под стража”, обясни Вълчев.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес