Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Деца подали два фалшиви сигнала за бомби в училища

30 март 2023, 17:05 часа • 1443 прочитания

И деца са се включили в подаването на фалшиви сигнали за бомбени заплахи в училища, които заляха страната през последните няколко дни, в навечерието на изборите на 2 април. Полицията е установила два такива случая в четвъртък.

Седмокласник от Сливен и четири петокласнички от Нова Загора са подали фалшиви сигнали за взривни устройства, съобщи bTV. Единият сигнал е подаден на тел. 112, а другият - пратен с sms до учител в сливенско училище.

След проверка на сигналите районните управления в двата града са установили подателите им. Не е установена реална заплаха. 

Пред МВР децата обяснили поведението си с нежелание да участват в учебните занятия. Разпитани са в присъствието на родителите им. С децата работи и Детска педагогическа стая.

До този момент източникът на заплахите е неизвестен. Първоначално вътрешният министър Иван Дермеджиев съобщи, че водещата хипотеза е за хибридна атака, свързана с Русия. Вчера обаче той се отрече от думите си и каза, че все още не може да се каже откъде идват заплатите.

За пореден ден днес много училища в различни градове в страната получават имейли със заплаха за поставени взривни устройства. До момента днес такива сигнали са получени в училища в Стара Загора, Бургас, Велико Търново, Добрич, Ямбол, Пловдив и София.

ОЩЕ: Масово заплахи за взривове в множество училища в страната (ОБОБЩЕНИЕ)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес