Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ДАНСwithme: И на 10-ти януари, и на 15-ти ще има изненади за правителството и депутатите

07 януари 2014, 18:00 часа • 40583 прочитания

Вчера, 6 януари, участници в ДАНСwithme създадоха в социалната мрежа Facebook следното събитие - "Тържествено приключване на мирните протести". Създател на събитието беше учителят по информатика Явор Никифоров, а късно снощи, по време на редовното шествие на ДАНСwithme, подкрепящите събитието се уговориха за среща зад Паметника на Цар Освободител, където да дискутират тактиката си за промяна на протеста. Какво се случи там - ето разказът от първо лице на репортера на Actualno.com Петър Чернев.

"Понеделник, 6 януари 2014 г., часът е около 19:15. Едното платно на булевард „Васил Левски“, близо до Софийския университет, е блокирано от около 50-тина протестиращи. Те за пореден път са се събрали, за да поискат оставката на правителството на Пламен Орешарски. Блокадата е само на едното платно, защото полицията решава, че не може да се пречи на движението и затова не позволява на протеста да окупира изцяло булеварда.

Десетина минути по-късно. Шествието се е придвижило пред Паметника на Цар Освободител. Там протестиращи, застанали на стълбите пред монумента, раздават свещички и припомнят, че е Благовещение – денят, в който небето се отваря и Господ чува желанията на хората. Желанията на събралите се са ясни – оставка на кабинета. Няколко души палят свещички с надеждата Бог наистина да ги чуе.

Докато полицаите свиват кордона около протестиращите все по-близо до Паметника на Цар Освободител, аз решавам да последвам младо момче. Решението ме води до среща, на която се обсъждат следващите стъпки на протестиращите. Обсъждането е събрало 20-тина души от всички възрасти. Запознавам се с организатора Явор Никифоров и започвам да слушам.

Първата идея, която е предложена, е да се премахнат загражданията около парламента. Отхвърлена е с мотива, че този етап вече е преминат. Явор допълва, че идеята е непрактична, тъй като полицаите веднага попълват с телата си дупките в огражденията. Според него е време за дори още по-крайни мерки – на 10 януари да бъде направен опит за прескачане на огражданията, а на 15 януари, когато депутатите се връщат на работа след коледните и новогодишните празници – да бъде направен за влизане в самата сграда.

Заинтригуван от това, което чувам, решавам да започна да си водя записки. Това ми решение е посрещнато със смях и въпроси защо го правя. Вадя журналистическата си карта и се легитимирам. Отново през смях Явор и няколко от присъстващите първо изразяват възхищението си, че съм решил да бъда откровен с тях, а след това ме молят да напусна. Както и правя, но с молба към Явор да ми даде интервю. Той се съгласява и любезно дава отговор на всичките ми въпроси. Какви са те - можете да прочетете в рубриката "Интервю" на Actualno.com".

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес