Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Българинът е един от най-малко четящите в ЕС

01 ноември 2017, 10:25 часа • 1582 прочитания

България е на 21-позиция от 28-те страните-членки на ЕС по показател прочетени книги през последната година, сочи ново проучване на Евростат.

Изследване от сайта на Асоциация "Българска книга" описва "четящия българин" като образован, живеещ в столицата или по-голям град, в активна трудова възраст, с по-висок социален статус и по-високи доходи.

Четенето на книги се явява трето по степен занимание на българите в свободното време след гледането на телевизия (95%) и сърфирането в интернет (50%), предаде БНР.

Около 20% от пълнолетните български мъже и 30% от българските жени са прочели поне 5 или повече книги през миналата година. За сравнение, средните данни за ЕС са 42% четящи жени в ЕС и 30% мъже.

Най-много четат в Швеция - средно 78% от жените и 54% от мъжете, Холандия - 66% от жените и 38% от мъжете, Дания и Великобритания - по 62% от жените и 38% от мъжете.

Най-малко четящите европейци живеят в Португалия - едва 15% от жените и 12% от мъжете, както и в Унгария, Естония, Испания, Кипър, Гърция и Италия.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес