Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

България не иска веднага да се спре систематичното убиване на мъжки пилета в Европа

18 октомври 2022, 14:57 часа • 2366 прочитания

Позицията на България за преустановяване на систематичното умъртвяване на мъжки пилета в ЕС е, че новите правила трябва да бъдат въвеждани поетапно, за да се избегнат значителни сътресения за животновъдния бранш. Темата е дискутирана по време на заседанието Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство в Люксембург, стана ясно от съобщение в сайта на Министерство на земеделието. Такова мнение споделят и други държави членки.

"България приветства удължаването на кризисното подпомагане на агросектора до края на 2023 година и настоява таванът да бъде пропорционално увеличен", заяви заместник-министърът на земеделието Георги Събев по време на заседание на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство в Люксембург На него бе обсъден проект за изменение на Временната кризисна рамка.

Георги Събев отбеляза, че подпомагането е насочено към чувствителните сектори от българското земеделие и ще помогне за повишаване на тяхната социална и икономическа устойчивост.

„Интензивният внос на слънчоглед от Украйна през последните 5 месеца предизвика намаляване на търсенето на български слънчоглед от преработвателните предприятия в страната. Невъзможността за своевременна реализация на продукцията и затрудненията, съчетано с високите разходи за производство, води до липса на достатъчна ликвидност и нормално стартиране на есенната сеитба“, разясни заместник-министър Събев. Той посочи още, че и животновъдният сектор също е нестабилен, цените на фуражите и енергоносителите продължават да се увеличават и завишените цени на животинската продукция не покриват нарасналите производствени разходи.

За прилаганите мерки във ветеринарната и фитосанитарната област заместник-министър Събев посочи, че е необходимо да се гарантира тяхната финансова обезпеченост с оглед на стратегическото положение на нашата държава като външна граница на ЕС.

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес