Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Борислав Сандов за ТЕЦ "Марица 3": За първите четири месеца на годината са подадени 20 сигнала за замърсяване на въздуха

09 май 2022, 21:20 часа • 1304 прочитания

За периода от 30 април до 5 май 2022 г. няма превишения на средноденонощните и средночасовите норми на емисии от серен диоксид в Димитровград. Те остават под критичния праг, приложим за този замърсител на атмосферния въздух. Това написа вицепремиерът по климатичните промени и министър на околната среда и водите Борислав Сандов по повод твърденията за замърсяване със серен диоксид в периода след затварянето на ТЕЦ "Марица 3".

На 8 май в района се наблюдава завишаване на нивата на серен диоксид в резултат от пренос на замърсяване от районите на Стара Загора и Гълъбово, което е видно от посоката на вятъра в този ден. За сведение, преди принудителната административна мярка за спиране на дейността на ТЕЦ „Марица 3“ АД, само за месец април са отчетени 5 критични превишения на средночасовата норма за опазване на човешкото здраве. На 7 април дори двукратно е надхвърлен аларменият праг, което означава 3 последователни часа със стойности над 500 µg/m3, при норма от 350 µg/m3, уточнява министър Сандов.

За първите четири месеца на тази година от граждани, организации и фирми в РИОСВ – Хасково са подадени 20 сигнала за замърсяване на въздуха. За този период автоматичната измервателна станция е отчела 8 на брой превишения на средночасовата норма. От май до декември 2021 г. са регистрирани 25 сигнала, свързани с нередности при работата на ТЕЦ „Марица 3”, а отчетените за периода превишения са 30 на брой. За 2020 г., от друга страна, критични замърсявания на въздуха със серен диоксид не са отчетени. Именно през този период ТЕЦ „Марица 3” не е работила. Превишенията на нормите за серен диоксид са предмет на наказателна процедура от страна на Европейската комисия срещу България. Решение на Съда на ЕС по това дело се очаква в предстоящите дни, пише още Борислав Сандов.

По-рано днес екоминистърът обяви, че ТЕЦ "Марица 3" е била затворена заради системно нарушение на нормите за чистота на атмосферния въздух, по-специално серните диоксиди. 

 

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес