Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Анулиране на конкурса за Фонда за научни изследвания иска БАН

29 ноември 2012, 12:52 часа • 9827 прочитания

Общото събрание на БАН официално поиска да бъде анулиран конкурсът за Фонда за научни изследвания, предаде БГНЕС.

Проф. Димитър Бакалов обясни, че в този конкурс има многобройни и драстични нарушения на законите. Академиците се обръщат за съдействие към президента, парламента, министър-председателя и образователния министър.

Припомняме, че изпълнителният съвет на ФНИ предложи на министър Сергей Игнатов отстраняването на проф. Мирослава Кортенска за действия несъвместими с работата на ФНИ. Основанието за това искане са изнудването на членове на временни комисии и на служители на ФНИ от проф. Мирослава Кортенска, правенето на рецензии от чуждо име, влизане с чужда парола в електронна система за оценяване на проектите, подправка на документи и противоправно облагодетелстване с пари. За тези й действия е сезирана прокуратурата, казват от ОС на БАН.

Проф. Кортенска е присвоила не по-малко от 30 000 лв., уточниха от ФНИ. След този скандал в научните среди вече се води дебат за организирането и провеждането на Национален митинг за наука и образование във връзка със случващото се във фонда. Учените обмислят протест, на който да се поставят всички наболели въпроси в областта на науката и образованието. Те продължават да настояват и за преразглеждане на резултатите от последната сесия на ФНИ и въобще за реорганизация на работата на фонда.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес