Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Антарктическата ни експедиция слезе на остров Ливингстън

14 февруари 2023, 16:54 часа • 3554 прочитания

Антарктици и журналисти от борда на българския научноизследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“ (НИК 421) слязоха на брега на остров Ливингстън. Преди тях на брега бяха свалени първата група полярници – логистиците.

Продължават товаро-разтоварните дейности към българската антарктическа база „Св. Климент Охридски“. Сваля се материална част, изнасят се отпадъци, за да няма празен курс с лодките „Зодиак“. Логистиците, които обслужват лодките, ще работят през целия ден.

ОЩЕ: Изследователският кораб "Свети Свети Кирил и Методий" се насочи към Бразилия

Групата ни бе посрещната от група любопитни пингвини – полицаи, които са в период на смяна на перушината. Избягваме да ги безпокоим, защото в този период не плуват и са по-летаргични, докато сменят перушината си.

Репортерът на БТА Константин Карагьозов е единственият представител на медиите, който пътува с кораба "Св. св. Кирил и Методий" и в двете посоки, като придружава българската експедиция по време на целия престой на Антарктида. Всички медии могат да ползват със свободен достъп рубриката "България - Антарктида - корабният дневник на БТА".

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес