Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ангажиментът на България да се бори с мръсния въздух - 0,82%

08 май 2018, 07:50 часа • 1315 прочитания

Въпреки широко декларираната "борба" на правителството с мръсния въздух се оказва, че България не може да усвои почти никакви европейски средства, насочени към подобряването на околната среда. Справка на в. "Сега" показа, че страната ни е усвоила точно 0,82% от парите, предвидени за справяне с проблема с мръсния въздух по програма "Околна среда".

Най-голям е проблемът, свързан с разработване и актуализация на общинските програми за качеството на въздуха, което в момента изостава, показват данните на системата за отчет на парите по европейските програми. Бюджетът по мярката за чист въздух е над 115 млн. лв., но България очевидно не бърза да ги получи. Сходна е и ситуацията с друг наболял проблем - оказва се, че страната ни е усвоила едва 2,61% от общо над 153 млн. лв., предвидени за превенция и управление на риска от наводнения и свлачища. Точно превенцията за свлачища беше изтъквана неведнъж като приоритет на държавата.

"Околна среда" е една от най-рисковите европейски програми и е втората след "Морско дело и рибарство" (0,63%), по която изплатените суми са критично малко. Разплатените суми по нея са едва 6,83% при общ бюджет от над 2,9 млрд. лв. Освен за чист въздух и превенция на свлачища, пари по програмата има и за сектор "Води", "Натура и биоразнообразие и отпадъци".

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес