Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Адвокатите подкрепиха съдиите по казуса Джок Полфрийман

30 септември 2019, 15:00 часа • 2482 прочитания

В своя позиция от днес Софийският адвокатски съвет подкрепя Обръщението от 26-ти септември 2019 г. на 292-ма български съдии и отправения от тях призив към всички граждани и институции у нас да имат осъзнато и отговорно поведение в защита на основните демократични ценности, човешкото достойнство и обществения мир.

„Разделението на властите е основен принцип на правовата държава. Без независим и безпристрастен съд не съществуват гаранции за личната ни свобода.

Критиката към съдебната власт и към постановени съдебни актове по обществено значими случаи е присъща на всяко демократично общество. Когато обществената критика, обаче, премине допустимия тон и независимостта на съда е поставена под заплаха, когато конкретни съдии и съда като цяло са обект на атаки, включително насочени срещу личния живот и неприкосновеността на магистрата и неговите близки, е наложително да бъде съхранено доверието в съда, неговата независимост и в правосъдната система като цяло“, се казва в позицията на софийските адвокати, визирайки основно протеста от 24 септември за оставка на съдия Калин Калпакчиев, който пусна със съмнителни мотиви от затвора шест и половина години предсрочно австралийския убиец Джок Полфрийман и предизвика яростни реакции и на политици, и на обикновени хора.

„Не само адвокатурата, чиято конституционна роля е да подпомага гражданите и юридическите лица при защита на правата им, но цялата правна общност не може да бъде безучастна, когато е поставена под заплаха независимостта на съда и устоите на правовата държава. Поради това Софийският адвокатски съвет счита, че обидите, обругаването и заплахите срещу личността на съдиите, както и опитите за използване на случая за постигане на политически цели и лични интереси, са абсолютно недопустими в една правова и демократична държава, каквато по Конституция е Република България, и не бива по никакъв начин да бъдат толерирани", добавят адвокатите.

Припомняме, че 292-ма съдии от цялата страна и от всички нива в системата излязоха след протеста срещу Калпакчиев с обръщение към българските граждани по повод на ескалиращото напрежение след условното предсрочно освобождаване от затвора на осъдения за убийство австралиец Джок Полфрийман. Освен от Върховния касационен съд и Върховния административен съд, сред тях има представители на почти всички съдийски колегии в страната.

В него те отправят призив към гражданите за осъзнато и отговорно поведение в защита на основните демократични ценности, човешкото достойнство и обществения мир. 

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес