Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

600 души в "Напоителни системи" чакат 2,5 млн. лева заплати

12 април 2013, 11:17 часа • 12341 прочитания

2 500 000 лева за заплати дължи държавата на над 600 души от "Напоителни системи". Неполучилите месечните си възнаграждения работят в помпените станции в рисковите райони с високи води, предаде БГНЕС.

Освен това необходими са по 2 милиона лева за незабавно плащане на закъснели сметки за ток, както и за материали. Анелия Иванова от федерация "Земеделие" към КТ "Подкрепа" определи по БНР ситуацията в държавното дружество "Напоителни системи" като бедствено.

"Голяма част от тези помпени станции, които работят в момента на Дунав, са изключително остарели и морално, да не говоря и технически. Държавата въобще не помисля затова да инвестира в нова техника, която, може би, ще бъде и по икономична за енергия. По чисто синдикалната ни тема, забавянето на заплатите на работещите в точно тези клонове, които работят мога да кажа денонощно в моментите, когато имаме високи води. Тези хора последно получиха заплати за декември месец и януари им се дължат заплати за два месеца февруари и март месец. Проблемът може да се яви от страна на НЕК например, защото беше поставен този въпрос, че имат задължения към електроразпределителните дружества и че те са отправили заплахи, че ще спрат тока точно на тези клонове. Тогава вече със сигурност ще имаме заливане на цели населени места", каза Иванова.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес