Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"24 часа" ще обжалва петте акта, наложени от ЦИК, в деня на вота

28 март 2017, 10:00 часа • 1471 прочитания

Проблемът е, че това е все още незаконно. Ние се решихме на тази работа да ги публикуване. Ние имаме пет глоби за един ден. Това е конфискация, не е глоба. Това заяви главният редактор на "24 часа" Борислав Зюмбюлев във връзка с публикуването на данните на социологическите агенции в деня на вота в електронното издание и Facebook страницата на медията.

Припомняме, че Централната избирателна комисия (ЦИК) състави актове за нарушения на на няколко електронни медии в деня на изборите. Една от тях бе електронното издание на вестник "24 часа". Така медията се сдоби с общо 5 акта в рамките на изборния ден за повторни нарушения на разпоредбата за неогласяване на информация за хода на вота до 20:00 часа на изборния ден.

По думите на Зюмбюлев очевидна нелепост е да твърдиш, че Facebook не е медия, значи си спрял. Абсолютно неправомерен натиск. В петък агенцията, с която работим, публикува абсолютно точни прогнози, коментира Зюмбюлев в ефира на БНТ.

Ние почваме една инициатива за информиран избор и ще дадем едни документи на новите народни представители, за да променят Изборния кодекс. Този подход е крайно остарял и нелеп, смята главният редактор на "24 час". Борислав Зюмбюлев обяви, че глобите ще бъдат обжалвани. По думите му разпоредбата за забрана на агитацията в деня на изборния ден трябва да отпадне.

Според Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията по света има дебат дали трябва да се публикуват данните от социологически проучвания в деня на вота. Всички предизборни социологически проучвания влияят. У нас самите агенции подават данни на медиите. Ако може да контролирате агенциите, вероятно може да постигнете нещо, смята Безлов. По думите му Facebook може да бъде регулиран.

Този разговор го водим от много години. Все повече става ясно, че тази забрана трябва да съществува и не може да съществува, коментира и медийният експерт доц. Георги Лозанов. Данните за вота имат известен агитационен ефект върху обществото. Те подсказват по някакъв начин кои ще са победителите. С това една част от аудиторията, която се колебае, започва да подкрепя победителите.

В интернет положението е такова, че практически няма регулация, която да ги спре, отбеляза Лозанов. При това положение да се опитваме да ги спрем в традиционните медии, а пък в интернет те да се позволяват - създаваме условия за нелоялна конкуренция. Денят за размисъл на мен ми се струва проява на добър вкус в демокрацията, когато човек може да остане сам със своите мисли, смята Лозанов.

Интернет пространството трябва да се освободи от забраната за публикуване на всякаква социология. Забраните трябва да отпаднат там, където могат да се спазват, уточни още медийният експерт.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес