Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

1/3 от верижните машини, ползвани за спасителни дейности у нас, са повредени

11 януари 2017, 16:20 часа • 1792 прочитания

Една трета от верижните машини, които се ползват в страната при спасителни дейности от пожарните екипи, са повредени.

Това коментира началникът на „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Русе комисар Димитър Павлов. Според него причината е, че се ползва техника, която не е предназначена за работа в тежки зимни условия.

В момента в Русе имат на разположение 5 машини по-малко. Две са пренасочени към Разград и Добрич заради сложната ситуация в тези региони, а три от наличните машини са повредени. Става дума за двете верижни военни машини МТЛБ, като едната е повредена от една година. В неизправност е и единият ратрак.

„Това са военни машини, които са пригодени за граждански условия, те не са машини, които са проектирани и създадени за работа през зимата. Едното МТЛБ се повреди точно при изтеглянето на един от тировете. Тези машини, МТЛБ-ата, не са пригодени за теглене, за тази цел по-удачни са тежки трактори“, обясни комисар Павлов, цитиран от БГНЕС.

Най-често машините се повреждат, когато трябва да вадят тирове от снега. Шофьорите често предпочитат да сложат вериги на пропускателния пункт, където екипи на „Пътна полиция“ следят за изпълнение на разпоредбите. След това обаче бързо ги махат. „Когато шофьорът навлезе в участък, където пътят е разчистен до асфалт, където няма проблеми за движение на превозното средство, спира се и се свалят веригите, тъй като се повреждат. След това обаче навлиза в участък, където има навявания и където не е изчистено, и закъсва“, коментира гл. инспектор Румен Кръстев, началник „Пътна полиция“-Русе.

Стана ясно, че тъй като глобите, които се плащат, са в размер на 50 лв., нарушителите не се стряскат.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес