Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

11 години затвор за убиеца на Политковская

14 декември 2012, 14:42 часа • 6002 прочитания

Московският градски съд осъди на 11 години затвор бившия полицай Дмитрий Павлюченков, който бе сочен като организатор на убийството на руската журналистка Анна Политковская, предаде Лента.ру, позовавайки се на изявление от съдебната зала.

Съдът е удовлетворил частично и гражданския иск, който бе заведен от роднини на Политковская, за обезщетение от 10 милиона рубли. Съдът е постановил Павлюченков да плати 3 милиона рубли.

По-рано самият подсъдим заяви, че е съгласен с искането на потърпевшите. В същото време, адвокатите на Павлюченков настояха за разпределение на компенсациите между клиента им и останалите подсъдими.

Дмитрий Павлюченков сключи досъдебно споразумение с прокуратурата, в рамките на което призна вината си и даде показания за съучастниците си.

Делото срещу него беше разглеждано при частично закрит режим, като в отсъствие на медиите бяха разгледани редица документи с гриф „секретно”.

По наказателното дело за убийството през 2006 г. на журналистката от „Новая Газета” Анна Политковская в момента обвиняеми са петима души: братята Рустам, Ибрахим и Джабраил Махмудови, Сергей Хаджикурбанов и Лом-Али Гайтукаев – всичките от кавказки произход.

Анна Политковская, известна с критичните си материали за човешките права в Чечня, беше убита преди шест години, в асансьора на жилищната сграда, в която живееше в Москва. Следователите разглеждаха журналистическата й работа като основна причина за убийството й.

Самият Павлюченков е бил арестуван още в залата. "Присъдата е ясна", е отговорил убиецът на съдията на излизане, съобщава РИА "Новости".

Редактор: Десислава Ушатова

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес