Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Умишлено ли не са отделени достатъчно пари за зимно почистване в Смолян?

20 март 2015, 07:41 часа • 9980 прочитания

Щетите от зимата ще ни струват 33 млн. лева. От тях 24 млн. лева отиват за укрепване на свлачища и поправка на пътища. А допълнително 6 млн. лева отиват за щетите в Смолянско, информира Нова телевизия.

Само в Смолян са предвидени 1,5 млн. лева за цялата тази година за почистване и поддържка. А за четири години напред цената е 6 млн. лева, докато в Кърджали сумата е 6,8 млн. лева. Обяснението е, че през Кърджалийско минава Европейски коридор и пътищата от първи клас на републиканската мрежа. На страницата на Агенцията за обществените поръчки обаче тези суми липсват – документите са взети от Нова телевизия. Изчисленията показват, че на месец през тази година в Смолянско загубата при почистване ще е 200 хил. лева. Как се компенсира това – през лятото поелият обществената поръчка си избива загубите с пълнене на дупки по пътищата през лятото. Но заради бедствието сега това е невъзможно.

Още в началото на зимния сезон общините залагат като предвиждане използване на машини, които в крайна сметка се оказват неизползваеми и е трябвало да се мобилизира друг вид техника. Тя влиза в действие извънредно, без обществени поръчки т.е. вероятно цената ще е по-висока.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес