Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Планетариумът в Смолян отбелязва 40 г. от полета на Георги Иванов в Космоса

10 април 2019, 10:54 часа • 2791 прочитания

С изложба, програма в звездната зала и наблюдение с телескоп Планетариумът в Смолян днес отбелязва 40 г. от полета на първия български космонавт Георги Иванов.

На 10 април се навършват 40 години от излитането му на борда на "Союз 33", чийто командир е Николай Рукавишников.

Полетът е основополагащ за бъдещите космически изследвания и развитието на космическата техника и нарежда България сред държавите със сериозен принос в областта на космонавтиката.

Страната ни става шестата страна, изпратила човек в Космоса. По време на мисията е изпълнена научна програма, която включва различни експерименти в няколко научни области: физика на Космоса, дистанционно сондиране на Земята от Космоса, космическа биология и медицина и микрогравитационни технологии.

Полетът на космонавтите е подвиг и завършва с победа на човека, на неговите знания, воля и способности да управляват създадените от него сложни технически устройства в неприветливата, опасна и безкомпромисна космическа среда, казват от Планетариума в Смолян.

За честването у нас пристигат космонавти от цяла Европа, а годишнината ще бъде отбелязана с различни събития между 10 и 13 април.

Програмата на Смолянския планетариум днес включва изложба, посветена на годишнината от полета на Георги Иванов и 12 април - Международен ден на космонавтиката и авиацията. За довечера от 17,30 ч. е подготвена програма в звездната зала на тема "История на космонавтиката". При ясно време от 20 часа желаещите могат да наблюдават небето с телескоп. 

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес