Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Доброволци ще чистят 22 км от река Арда - от извора ù до Смилян

28 май 2021, 12:09 часа • 3291 прочитания

В събота (утре) доброволци ще чистят река Арда от извора ù до смолянското село Смилян, на разстояние около 22 километра. Начинанието е част от инициативата на Green Peace за почистване на водоеми в България #ИзбериВодата.

Река Арда е изключително важна както за местните хора, така и аз туристите, посещаващи красивия ни район. Участъкът от 22 км е изключително амбициозно начинание, за който ще са необходими много сръчни ръце. Затова да обединим сили: кореняци от Коритото, ентусиасти и туристи от България и чужбина...да изчистим бреговете на реката от самото ù начало. Осигуряваме храна по време на чистенето, както и настаняване в къщи за гости за петък и събота за доброволците от далече. А за награда организираме живописен преход до връх Ком в неделя, съобщи организаторката Марияна Баракчиева.  

Тя е родом от Смилян. Дълго време е работила в чужбина. Преди около година решава да се върне в България и да опита да подреди живота си тук. В момента живее в Смолян.

„С приятели често се разхождаме сред природата и се възмущаваме колко много боклук има изхвърлен около реката и пътеките. Все си мислим, че трябва нещо да се направи, но така и не ни останаха сили заради короната - беше турбулентен период. Но най-накрая решихме, че трябва да се действа. Така организирахме почистването. Смятаме, че е добра идея да се започне от самия извор на реката. Има доста сметища, изхвърлени с камиони. Най-вероятно за тях ще трябва да подаваме сигнали до РИОСВ, защото с такива големи няма да можем да се справим сами, но като изчистим от извора, ще знаем, че повече няма да се спускат боклуци към село Смилян, да е чисто началото“,заяви Баракчиева.

През последните дни ентусиастите посетили училищата в Смилян и Арда. Разговаряли с децата, за да разберат какво се случва с природата, като изхвърлят боклуци на нерегламентирани места.

За доброволците ще бъде осигурено всичко - ръкавици, чували, храна, настаняване.И накрая - чудесна планинска разходка.

„Събираме се в 10 часа тази събота, в центъра на село Смилян, до читалището и музея на фасула. Там ще видим колко хора сме, ще се разделим на по-малки групи и всяка ще започне в определена зона от този участък. Получихме много подкрепа от местните бизнеси. Пекарната в Смилян ще ни направи пита с шоколад, от мандрата ще ни направят сандвичи за през деня. От механата ще ни направят храна и напитки за след почистването. В местна къща за гости ще настанят доброволци, които идват от София, Пловдив и по-далечни краища. Получава се много завършен уикенд. Даже в неделя сме организирали поход до връх Ком, благодарение на една много талантлива планинска водачка от Смилян. Всички доброволци, които искат да се включат, да разгледат красотите на Родопите след свършената работа, са добре дошли“, казва момичето. Обещанието й е за смислен и приятен уикенд.  

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес