Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ден на Мароко се състоя в Мадан

30 април 2018, 14:40 часа • 8767 прочитания

Ден на Мароко се състоя в Мадан, а в събитието се включи посланикът на кралството, Негово превъзходителство Закия Ел Мидауи, предаде кореспондентът на Actualno.com.

На сцената бе представено модно дефиле на типичните марокански женски облекла, наричани „кафтани”. Интересна атракция бе и автентичният родопски кът, старателно подбран и съхраняван от читалището в село Средногорци.

Гостите имаха възможност да дегустират уханен ментов чай, приготвен и сервиран по атрактивен начин, както и да се насладят на традиционна мароканска кухня и специфични за региона на Мадан ястия.

Мероприятието бе организирано от кмета на община Мадан Фахри Молайсенов със съдействието на евродепутата и вицепрезидент на Алианса на либералите и демократите за Европа Илхан Кючюк.

Официални гости освен посланикът на Кралство Мароко бяха също Амина Алауи - аташе в посолството, Латифа Аит Баала – началник-кабинет на премиера на Белгия.

„Мадан е град с богата история и култура. Надявам се първите ви впечатления да са за място, на което искате да се върнете отново”, посочи кметът Фахри Молайсенов. Той изтъкна, че България и Мароко имат дългогодишни и традиционно добри отношения, които винаги имат възможност да се задълбочават и развиват.

„И такива инициативи като днешната са една прекрасна възможност за осъществяване на бъдещ двустранен диалог и съвместни инициативи в различни области на сътрудничество между нашите народи и разширяването им в перспектива. Двете държави имат много общи черти. На първо място това е интересът като туристически дестинации, които предлагат атрактивни почивки на море, планина и богато културно-историческо наследство. И в двете държави различни етноси от векове съжителстват в мир и разбирателство. А благият характер на хората от Мароко и тяхното гостоприемство, са присъщи черти и за нас - маданчани. Мадан е малка община, но с голям потенциал за привличане на туристи от цял свят. Тук ще видите един град, който изумява със своята природа, със своята култура и традиции, със своите подземни и надземни богатства. Градът отдавна е муза за много творци, нарекли го с основание „Кътче от рая“. Нашата амбиция с екипа, който ръководя, е да надградим това, което е постигнато и да съхраним традициите си. Целта ни е Мадан да стане добро място за живеене, да бъде атрактивен, за да привличаме повече туристи, включително и от далечното кралство“, допълни Молайсенов.

Посланичката на Мароко каза, че и впечатлена от красотата и гостоприемството на Мадан.

„България е една прекрасна страна и не само като природни дадености и голямо разнообразие, но най-вече с разнообразието като общество и способността му да живее в хармония с всички етнически, културни, религиозни и политически слоеве на своя народ. Именно тези ценности провокират мен и моя да екип да откриваме такива интересни и привлекателни региони и местности във вашата страна, и за това днес сме тук в Мадан”, отбеляза посланичката на Мароко.

По думите ѝ България и Мароко са утвърдени туристически дестинации и това е така, защото имат какво да покажат поради богатата си история и тяхното съществуване, което датира от повече 12 века. България, която привлича туристи, надвишава броя на жителите си и е сред малкото държави уникална в тази област. Мароко от своя страна привлича туристи и пътешественици от цял свят заради многообразието си на туристически и природни дадености. Това е Кралство, в което цари политическа стабилност, и векове наред в много цивилизации съществували сигурност и взаимно уважение”, посочи още тя.

След официалните слова присъстващите се насладиха на прекрасните изпълнения на самодейците от НЧ „Иван Вазов-1958” с.Буково, НЧ „Братан Шукеров-1953” с.Върбина, НЧ „Иван Вазов-1999” гр. Мадан, чиито изпълнения бяха непрекъснато и бурно аплодирани. Фолклорната програма завърши с българско хоро.

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес