Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Том Круз участва в истински бой на снимачната площадка на "Джак Ричър"

21 декември 2012, 13:19 часа

Джак Ричър не е обикновен екшън герой – той е далеч от представата за типичните екшън секссимволи, които се справят с неприятелите си също толкова лесно, колкото и с многобройните красавици в живота си.

„Хората виждат света през цветовата призма на своя живот, но Джак Ричър върши всичко както на нас понякога ни се иска“, коментира Том Круз, изпълняващ главната роля във филма, който излиза предпремиерно у нас на 21 декември. И точно защото върши нещата „както на нас понякога ни се иска“, героят на Круз е готов да се впусне в битка без никакви задръжки и без да използва измислени супер сили.

За да приляга на неконвенционален герой като Ричър, филмът включва необичайния боен стил “Бойния метод Кейси“ – метод за самозащита, включващ основни бойни прийоми, воден от засилено усещане за природни инстинкти, използване на лакти, колене, силата на собствената маса. Въобще - всичко, с което разполага боец, влязъл в схватка с повече от един противник. Роден на улицата, стилът е съсредоточен в търсене на начини за бой с многобройни опоненти.

Тук ги няма обичайните похвати с разтърсване на камерите и бърз монтаж, за да се създаде фалшива енергичност. Вместо това камерата остава извън периферията, което принуждава Круз и неговите противници наистина да си разменят удари. Битките са по-кратки, по-изтощителни физически, ударите са по-поразяващи. Онова, което се появява на екран, е най-близкото до действителен бой от всичко виждано в киното от много дълго време насам.

Координаторът на битките Алонсо добавя: “Битките в “Джак Ричър“ бяха основани на военни и тактически похвати. Проведохме много тренировки с ножове, като опитвахме високи, средни и ниски мишени и се оказа, че колкото е по-високо точката на удар, са по-смъртоносни. Не исках нещата да са прекалено подчинени на хореография, затова обучих Том да се бие в този конкретен стил. Работих с него няколко месеца почти всеки ден, за да усвои движенията за реагиране. Обучих го като боец, така че във всеки момент той да реагира на боя, а не да изпълнява хореография.“

 

Валентин Стоев
Валентин Стоев Отговорен редактор
Новините днес