Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Шеметни каскади и много адреналин в криминалния екшън „Джак Ричър“ с Том Круз

20 декември 2012, 12:35 часа

Класически белег на най-добрите американски екшън филми е преследването с коли. За новия екшън герой Джак Ричър, който предстои да видим на голям екран предпремиерно от 21 декември това на пръв поглед е проблем, защото шофирането е едно от малкото неща, за които не е подготвен. Как се справя ли? Никак не е трудно, когато ролята е поверена на екшън легендата Том Круз.

Круз тренира с експерт по автомобилни каскади в Лос Анджелес и после продължава на локацията зад кормилото на един от деветте автомобила шевролет “Шевел“, модел 1970 година, с които се е сдобила продукцията. Цялата тази вълнуваща подготовка дава отличен резултат. Накрая Круз заснема сам скоростната сцена, която се превръща в един от най-вълнуващите моменти от филма.

“Шофирането на тези коли беше много забавно – коментира Круз. "Шумът на двигателите, потенциала на онова, което щяхме да получим на екран... колите не бяха на платформи, не снимахме срещу зелен екран, така че се постарахме да имаме колкото може по-добър план. Дори и тогава обаче не знаеш сто процента какво ще се случи заради пътните условия. Говорим за влажна повърхност, студени гуми, променящи се температури, кола, която е с доста нестабилна задна част, а аз не съм в клетка. Носех предпазни ремъци от пет елемента под облеклото. Поставихме състезателна седалка и стабилизатори, но все още имаше доста вибрации, като прибавим и камерата, монтирана извън колата или вътре в нея. Беше работа, основана на голяма прецизност, и усещането беше несравнимо – шофирането на тези коли и експериментирането докъде можем да стигнем“, казва Круз.

Не вярвам някой някога да успее да заснеме подобна гонка с коли по следната причина: трябва да откриете някой като Том, който е готов да седне зад волана и да се втурне срещу коли, движещи се със сто километра в час. И второ, дори да намерите такъв желаещ, той трябва да е обучен за това. Не познавам друг освен Том, който да отговаря и на двете изисквания“, коментира продуцентът Дон Грейнджър.

 

Райко Павлов
Райко Павлов Отговорен редактор
Новините днес