Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Зукърбърг отива в ЕП на закрито изслушване, свидетел свърза Cambridge Analytica с Русия

17 май 2018, 07:37 часа • 2025 прочитания

Собственикът на социалната мрежа Facebook Марк Зукърбърг се съгласи да се срещне с членовете на Европейския парламент при затворени врата, за да отговори на въпроси по скандала с Cambridge Analytica, предаде БГНЕС.

Високопоставени евродепутати "се съгласиха, че Марк Зукърбърг трябва да излезе с ясна декларация за положението в Европейския парламент", гласи изявление на председателя на парламента Антонио Таяни. Срещата ще се състои "възможно най-скоро, надявам се вече следващата седмица", каза Таяни.

Закритата среща с най-старшите депутати в парламента ще разгневи европейските законодатели, които се надяваха да подложат Зукърбърг на тежък разговор, подобен на 10-часовия в Конгреса на САЩ миналия месец.

Таяни поканил Зукърбърг, заявявайки, че 2,7 милиона граждани на ЕС, засегнати от скандала за обмен на данни, заслужават пълно обяснение. Посещението на Зукърбърг идва в момент, когато ЕС въвежда внезапни нови правила за защита на данните по-късно този месец, които от Facebook заявиха, че ще спазват.

По-рано този месец от социалната мрежа допуснаха, че данните на до 87 милиона потребители може да са били похитени от Cambridge Analytica, която е работила за американския президент Доналд Тръмп по време на неговата кампания през 2016 г.

Междувременно, в изслушване пред Сената, Кристофър Уайли - човекът, който стои зад Cambridge Analytica най-малкото като посредник, обяви, че Cambridge Analytica е използвала при работата си руски граждани, свързани с руските служби за сигурност. Според Уайли руските служби са имали достъп до информацията, която Cambridge Analytica е събрала от потребители на Facebook. Той добави и, че Александър Коган - професорът, разработил поведенческия алгоритъм за Cambridge Analytica, е работил по руски проекти в същата сфера.

Още преди два дни The New York Times съобщи, че ФБР и американското правосъдно министерство разследват Cambridge Analytica за криминални престъпления, но не е ясно дали това разследване е свързано с работата на специалния прокурор Робърт Мълър за руската намеса в американските президентски избори.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес